De gemeente Nijkerk werkt gedeeltelijk mee aan de legalisatie.
De gemeente Nijkerk werkt gedeeltelijk mee aan de legalisatie. Harry Koelewijn

Deel illegaal geplaatste bouwwerken Jacob de Boerweg mag blijven staan

20 april 2021 om 17:50 Wonen

NIJKERKERVEEN Door de gemeente Nijkerk wordt gedeeltelijk meegewerkt aan het legaliseren van enkele illegaal geplaatste bouwwerken aan de Jacob de Boerweg in Nijkerkerveen. Voor een deel van de bouwwerken kan er echter geen sprake zijn van legalisatie.

door Wijnand Kooijmans

De bouwwerken die illegaal zijn geplaatst hebben een gezamenlijk oppervlak van ruim 228 vierkante meter, waar slechts 70 vierkante meter is toegestaan. Op het betreffende perceel wonen momenteel twee gezinnen. Eén gezin verblijft in het hoofdgebouw en heeft destijds het perceel gekocht in de veronderstelling dat er sprake was van twee burgerwoningen en dat de bouwwerken legaal tot stand waren gekomen. Het tweede gezin verblijft in een bijgebouw dat alleen als mantelzorgwoning mag worden gebruikt.

ONREDELIJK Twee schuren op het terrein komen voor legalisatie in aanmerking, zo is besloten door het college van burgemeester en wethouders. Voor één bouwwerk moeten wel vijf sloopmeters worden aangekocht. Bij het legaliseren speelt een rol dat een bouwwerk er al sinds 2005 staat. Het kan, zo wordt aangegeven, onredelijk overkomen dat de eigenaren het pand moeten slopen waar gemeentelijke handhaving in het verleden achterwege is gebleven. Eén schuur verkeert in een dusdanig staat dat deze op termijn toch moet worden gesloopt. Op dit moment is de schuur echter belangrijk voor de bewoners van het perceel.

TIME-OUTRUIMTE De tweede schuur die mag blijven staan, wordt gebruikt als time-outruimte voor het gezin en dat wordt door het college als belangrijk gezien.

Geen medewerking wordt verleend aan de legalisatie van de dierenhokken, de gazenkassen, de carportoverkapping en het tuinhuisje, waarvan een deel is gebouwd na aankoop van het terrein. De bouwwerken leiden, zo vindt het college, tot een ongewenste verrommeling van het buitengebied.

Voor de te handhaven bouwwerken moeten alsnog de benodigde bouwvergunningen worden aangevraagd.

advertentie
advertentie