Afbeelding
Patrick Siemons

Schaarste blijft in woningmarkt, wel extra inzet op bouw zorgwoningen

18 februari 2020 om 18:13 Wonen

NIJKERK Als het gaat om nieuwbouw van woningen, moet ook in de toekomst 35 procent worden gerealiseerd in de sociale sector. Dat blijft het uitgangspunt, ook in de nieuwe woonvisie zoals deze door het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders wordt gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Wijnand Kooijmans

Nieuw is wel dat het college ervoor kiest in dit percentage eventueel te schuiven ten gunste van woningbouw in het middeldure segment. Aan woningen in deze sector bestaat binnen de gemeente Nijkerk ook grote behoefte.

GENERATIES Met de nieuwe woonvisie wil het college er voor zorgen dat Nijkerk een aantrekkelijke woongemeente blijft voor toekomstige generaties. Waar inwoners kunnen wonen op een manier die past bij de individuele woonbehoefte en financiële mogelijkheden. In de woonvisie is, scherper dan in het verleden, aangegeven wat de huidige druk op de woningmarkt teweeg brengt, welke gevolgen dat heeft voor de inwoners van Nijkerk en wat de gemeente daaraan wil doen.

Het gaat, zo stelt het college, om een vraagstuk van schaarste. De gemeente kan de algehele schaarste aan woonruimte en de druk op de woningmarkt niet oplossen. Maar, zo vindt het college, wel aangeven hoe met deze schaarste wordt omgegaan en wat er aan gedaan wordt om de druk op de woningmarkt te verlichten.

ZORG Er komt ook meer aandacht voor het bouwen van woningen voor mensen die zorg behoeven. Ook naar deze woningen wordt de vraag groter, onder meer door het langer thuis blijven wonen van mensen maar ook de jeugdzorg speelt hierin een rol. De gemeente kiest verder voor het verduurzamen van de huidige woningvoorraad. Die is nog altijd vele malen groter dan aan nieuwe woningen wordt gerealiseerd.

Ook wordt er bewust voor gekozen meer te experimenteren met woonvormen. Volgens de wethouders Harke Dijksterhuis en Wim Oosterwijk moet bekeken worden of er nog een vervolg moet worden gegeven aan de bouw van Tiny Houses.

WOONCIRKEL In de woonvisie is ook de wooncirkel meegenomen, een initiatief dat voortkomt uit de dialoog 'Samen aan Zet'. Het doel is om één of meerdere multi-generatie projecten te ontwikkelen en te realiseren in de drie kernen van de gemeente. Het gaat dan om het gezamenlijk wonen van ouderen en jongeren met het doel om ook voor elkaar wat te betekenen. In de komende jaren gaat de gemeente, samen met de initiatiefnemers zich inzetten om één of meerde projecten van de grond te krijgen.

Bij nieuwbouw van sociale huurwoningen heeft het de voorkeur van het college, dat de exploitatie plaats vindt door een in de gemeente actieve corporatie. Indien een marktpartij sociale huurwoningen wil exploiteren, moeten de woningen aan de inkomensdoelgroep voor sociale huur worden verhuurd. Ook is er de plicht deze in stand te houden.

AANPAK De gemeente zoekt nog naar een methode om te voorkomen dat de huizenprijs wordt opgedreven. Recent is een voorval bekend dat een nog niet al te lang geleden voor 200.000 euro gebouwde woning voor het dubbele bedrag is verkocht. Beide wethouders denken aan een voorschrift dat voorkomt dat nieuwbouwwoningen pas na een vastgesteld aantal jaren mogen worden verkocht.

In de bijlagen bij de woonvisie wordt aangegeven dat in de periode van 2020 tot 2030 behoefte bestaat aan 320 tot 450 extra sociale huurwoningen. Het gaat dan om 32 tot 45 sociale huurwoningen per jaar.

De woonvisie wordt 5 maart voor het eerst besproken tijdens een beeldvormende vergadering.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie