Louk de Liever, Nijkerkse overlevende van de Holocaust, las een Joods gebed voor de 48 Joodse slachtoffers uit Nijkerk voor.
Louk de Liever, Nijkerkse overlevende van de Holocaust, las een Joods gebed voor de 48 Joodse slachtoffers uit Nijkerk voor. Harry Koelewijn

Nijkerk herdenkt Joodse stadsgenoten met lichtmonument

24 januari 2020 om 11:00 Historie

NIJKERK Met het tijdelijk lichtmonument 'Levenslicht', in de etalage van Verhoog Muziek, herdenkt de gemeente Nijkerk 48 Joodse stadsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. Het lichtmonument is nog tot 2 februari aanstaande te zien.

Woensdag onthulde de gemeente Nijkerk, samen met 170 andere gemeenten, het lichtmonument 'Levenslicht' van kunstenaar Daan Roosegaarde. Hiermee herdenken de gemeenten de moord op Joodse, Roma en Sinti inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderdeel van de herdenkingen en vieringen rondom 75 jaar vrijheid. 's Ochtends hielpen leerlingen van groep 7 en 8 van respectievelijk de Ichtusschool en Daltonschool Corlaer mee om het monument op te bouwen bij Verhoog Muziek. Wethouder Mariëlle Broekman las vervolgens de namen en leeftijden van de 48 Joodse vermoorde inwoners voor.

De officiële onthullingsplechtigheid van het monument vond later op de dag plaats, in het bijzijn van belangstellenden. Burgemeester Renkema vertelde in zijn toespraak dat er in de Tweede Wereldoorlog in Nijkerk 61 Joodse inwoners zijn weggevoerd, van wie er maar dertien overleefden. Hij memoreerde aan de Joodse geschiedenis en dito gebouwen alhier. In 1962 werd de Joodse gemeenschap opgeheven en bij die van Amersfoort gevoegd. ,,Maar de herinnering aan de Joodse inwoners blijft in de vorm van het monument, de stolper steiner, de Joodse begraafplaats en de Lieverhof", aldus Renkema. Wethouder Broekman las de namen en leeftijden van de 48 Joodse vermoorde slachtoffers voor. Louk de Liever, Nijkerkse overlevende van de Holocaust, las een Joods gebed voor de slachtoffers voor.

LICHTMONUMENT Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen. Het landelijk monument bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen die staan voor de 104.000 slachtoffers van de Holocaust en werd op 16 januari onthuld in Rotterdam. Daarna zijn de stenen verspreid over de 171 gemeenten. Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat zij die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd, gedeporteerd en vermoord zijn, plaatsgenoten of buren waren.

Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. De stenen 'ademen' in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.

Belinda van der Horst

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie