Afbeelding
HON Nijkerk

Energiecoaches van HON en de gemeente Nijkerk gaan samenwerken

18 februari 2020 om 09:35 Wonen

NIJKERK De energiecoaches van Huurdersorganisatie Nijkerk gaan samenwerken met de coaches van het Energieloket van de gemeente Nijkerk. Energielasten maken een steeds groter deel uit van de woonlasten. Mensen hebben er dus alle belang bij dat er maatregelen worden getroffen om de energiekosten binnen de perken te houden.

Gerrit van Breda is bestuurslid én gecertificeerd energiecoach van HON. Over de samenwerking met het Energieloket van de gemeente zegt hij: ,,Wij werken volgens richtlijnen van de Woonbond. Dat is een landelijke organisatie die, net als wij, opkomt voor de belangen van huurders. De Woonbond heeft een checklist ontwikkeld waarmee wij systematisch een woning kunnen screenen op punten waar besparingen behaald kunnen worden. De energiecoaches van de gemeente werken met een eigen lijst. Door de verschillende expertises bij elkaar te voegen, kunnen we elkaar versterken."

Zo kunnen de energiecoaches van de gemeente radiatoren waterzijdig inregelen. De cv-installatie is in de meeste huishoudens niet optimaal ingesteld. Daardoor kan het in sommige ruimtes veel te warm zijn terwijl de radiator in andere ruimtes juist niet goed warm wordt. Dit heeft nadelige effecten voor het energiegebruik en het comfort. Een betere doorstroming van het water in de radiatoren verbetert de warmteafgifte. En het gasverbruik daalt met tien procent tot soms wel twintig procent. Dat is al snel een besparing van honderd euro per jaar.

Maar ook op andere punten kan worden bespaard. Richard Vennis is eveneens bestuurslid en energiecoach bij HON. Hij vertelt: ,,Met eenvoudige en goedkope middelen valt al veel winst te behalen. Denk bijvoorbeeld aan het plakken van folie achter de radiator en het dichtmaken van naden en kieren. Als een lamp kapot is kan je het vervangen door een led-lamp. Haal 's avonds stekkers uit het stopcontact, want ook in de sluimerstand verbruiken apparaten energie. Met het plaatsen van een klokthermostaat kan je ervoor zorgen dat de woning alleen wordt verwarmd wanneer je thuis bent. Je bespaart water en gas als je de douchekop vervangt door een spaardouchekop. Dat zijn kleine investeringen waarmee je toch al gauw tientallen euro's per jaar kunt besparen."

,,We kijken ook naar aspecten als tocht, vocht en ventilatie. Want als alle naden en kieren zijn dichtgemaakt om tocht en warmteverlies tegen te gaan, vindt er minder ventilatie plaats. Als bewoners ook nog klepraampjes en roosters dicht houden vanwege kou of tocht, ontstaat een ongezonde leefomgeving. Schone lucht in huis is noodzakelijk voor de gezondheid. Je moet daar een goede balans in zien te vinden."

HON behartigt de belangen van alle bewoners van huurwoningen van Woningstichting Nijkerk, zowel sociale huurwoningen als vrije sector. Voor deze doelgroep is de service vrijblijvend en gratis. HON stelt geen inkomensgrenzen.

De gemeente Nijkerk wil mensen met een smalle beurs helpen om energie te besparen. Inwoners met een maximum inkomen van 2.130 euro bruto per maand kunnen een gratis bezoek van een energiecoach van de gemeente aanvragen. De gemeente maakt geen onderscheid tussen huurders en mensen met een eigen woning.

HON is bereikbaar op 06 - 4708 2200 , info@huurdersnijkerk.nl en huurdersnijkerk.nl.
Contactpersoon bij het Energieloket Nijkerk is Henk Eilander, 06 - 12023968 en henk@energieloket-nijkerk.nl.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie