Afbeelding
Harry Koelewijn

Gemeente Nijkerk slaakt noodkreet in brief aan Mark Rutte

8 januari 2022 om 08:30 Winkels

NIJKERK In een brief aan minister president Mark Rutte hebben het college van burgemeester en wethouders, alle fracties, de bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk, Hartje Hoevelaken en de Nijkerkse Ondernemers Vereniging aangedrongen op het mogelijk maken van winkelen op afspraak op een veilige afstand.

De brief wordt een noodkreet genoemd. De telkens terugkerende ad hoc maatregelen met forse beperkingen pakken zeer verschillend uit voor de ondernemers in de gemeente Nijkerk, terwijl deze volgens de schrijvers ook steeds moeilijker zijn uit te leggen. ,,Winkeliers die als niet-essentieel worden aangemerkt, moeten met lede ogen aanzien dat dezelfde producten verkocht worden bij een collega die toevallig ook ‘food’ in het assortiment heeft en daardoor wél open mag. Sportschoolhouders moeten accepteren dat hun bedrijf gesloten blijft, terwijl mensen massaal op wintersport gaan. Dit zijn zomaar twee voorbeelden.” 

DRAAGVLAK In de brief laten de betrokken partijen weten te merken dat de nood nu heel erg hoog wordt, het draagvlak onder de maatregelen snel afneemt en de consument uitwijkgedrag vertoont door bijvoorbeeld over de grens te gaan. Men zegt zich daar grote zorgen over te maken. ,,Waar het aan ontbreekt is perspectief, zicht op een aanpak voor de lange termijn waarbij ondernemers weer de kans krijgen om te doen waar ze goed in zijn en wat ze zo nodig hebben: ondernemen.” 

LANGE TERMIJN PLAN Aan Rutte wordt gevraagd om zo snel mogelijk met een aanpak voor de langere termijn te komen, waarbij het voor meer ondernemers dan nu mogelijk wordt op een verantwoorde manier hun onderneming voort te zetten en ook sport en cultuur weer mogelijk worden. ,,Zet op korte termijn stappen om moeilijk of niet uitlegbare verschillen zoveel mogelijk weg te nemen. Zo zou winkelen op afspraak een veilig alternatief kunnen zijn dat op korte termijn zou kunnen worden ingevoerd”, schrijven de partijen. 

VEERKRACHT De nood is, zo wordt gesteld, nu zo hoog dat dit gevolgen kan hebben voor de vitaliteit van de centra in de gemeente Nijkerk en de economische en mentale veerkracht van de gemeente en inwoners. ,,Daarom doen wij een dringend beroep op u, om deze noodkreet te betrekken in de te nemen vervolgstappen in de periode die voor ons ligt.”

Door Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie