Afbeelding
Google Streetview

Boeren mogen distributiecentrum Boni niet platleggen

17 december 2019 om 11:17 Winkels

NIJKERK Stichting Farmers Defence Force (FDF) mag morgen actievoeren, maar de boeren mogen het distributiecentrum van Boni aan de Edisonstraat in Nijkerk niet platleggen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland besloten. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) spande een kort geding aan om de acties van FDF vlak voor de Kerst te voorkomen.

FDF voert naar eigen zeggen actie voor een betere prijs voor de producten van boeren. Om hun doel kracht bij te zetten, zijn morgen acties gepland bij tientallen distributiecentra voor supermarkten, door heel Nederland. Het CBL is bang dat de FDF de distributiecentra gaat blokkeren, waardoor vrachtwagens niet meer in en uit kunnen rijden. Dit zou volgens de brancheorganisatie voor grote problemen zorgen als het gaat om de bevoorrading van supermarkten. Zeker nu het bijna Kerst is. Op zitting verklaarde de FDF dat zij de distributiecentra niet willen blokkeren. Wel zouden hun acties naar eigen zeggen voor 'wat hinder' kunnen zorgen.

NIET PLATLEGGEN De voorzieningenrechter heeft besloten dat de FDF actie mag voeren, maar dat ze de distributiecentra niet plat mag leggen. Iedereen heeft het recht om te demonstreren. Hierbij is enige hinder niet te voorkomen. Een verbod op het veroorzaken van hinder zou dan feitelijk neerkomen op een verbod om te demonstreren. De voorzieningenrechter verbiedt wel acties die tot gevolg hebben dat distributiecentra platgelegd worden, waardoor distributie feitelijk onmogelijk wordt gemaakt. De gevolgen hiervan zijn ernstig en de schade voor de supermarkten zou zeer groot zijn. Heel veel supermarkten, maar ook derden, denk aan zorginstellingen, worden gedupeerd.

De voorzieningenrechter neemt ook in haar beslissing mee dat de partijen nog niet concreet met elkaar in overleg zijn geweest. Als de FDF morgen tóch distributiecentra platlegt, moeten ze een dwangsom van 100.000 euro, per locatie betalen.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie