Afbeelding
Rik Bronkhorst

1820 Beveiligingscamera's geregistreerd bij Nijkerkse politie

16 december 2019 om 13:36 Overig

NIJKERK Er hangen zeker 228 duizend geregistreerde beveiligingscamera's in Nederland. Dat komt neer op zo'n zes camera's per vierkante kilometer, zo blijkt uit politiecijfers die techsite VPNGids.nl via de Wob heeft opgevraagd. Dat kunnen professionele beveiligingscamera's zijn, maar ook simpele 'meekijkers' bij een deurbel. Per duizend Nijkerkers, zijn 42,4 camera's bij de politie bekend. Dat is samen met Zandvoort, Haarlemmermeer en Barneveld het hoogste aantal in het land.

Van al die geregistreerde camera's is ruim 80 procent eigendom van bedrijven. Overheidscamera's omvatten 7,5 procent van alle camera's. Zo'n 12 procent van de geregistreerde beveiligingscamera's in Nederland is van particulieren. Bijna 90 procent van de camera's is op de openbare weg gericht. De bewaartijd van de beelden is gemiddeld 23 dagen.

REGISTREREN Sinds 2016 kunnen mensen, bedrijven of overheidsinstellingen hun camera aanmelden bij de politie. Dat gebeurde tot nu toe dus bijna 229 duizend keer. De politie wil daarmee na een misdrijf sneller nagaan of er mogelijk zijn gemaakt. Overigens zijn lang niet alle camera's aangemeld. Volgens schattingen van de politie hangen er in totaal wel zo'n 1,5 miljoen camera's in Nederland.

 

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie