Afbeelding
Rijkswaterstaat

Reconstructie knooppunt Hoevelaken vertraagd: 2026 niet haalbaar

23 november 2022 om 13:03 Verkeer en vervoer Tips van de redactie

NIJKERK De reconstructie van knooppunt Hoevelaken kan niet volgens planning in 2026 worden uitgevoerd. De reden is capaciteitstekort bij Rijkswaterstaat. Rijk en regio gaan in overleg over de gevolgen van deze vertraging voor de verkeersveiligheid en de doorstroming op de A28. Binnen de reconstructie zou onder meer het aantal rijstroken tussen Amersfoort en Nijkerk-Zuid worden uitgebreid.

Dit alles blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad van Nijkerk. De mensgerichte maatregelen van de provincie Gelderland zoals de werkgeversaanpak en het stimuleren van de komst van logistieke hubs (overlaadpunten) worden wel uitgevoerd en gefinancierd door de regio. 

FILES In 2023 gaat Rijkswaterstaat een korte rapportage maken van de verkeersdrukte op de A28 op het traject tussen Amersfoort en Hoogeveen. Vanuit de regio Noord-Veluwe wordt al langer aangedrongen op een verbreding van de rijksweg tussen beide plaatsen. Bijna dagelijks worden autobezitters geconfronteerd met files tussen Harderwijk en Amersfoort. 

MAATREGELEN In het kader van een nationaal programma kan Nijkerk vragen om maatregelen voor het verbeteren van de bereikbaarheid. Dit betreft ook maatregelen om de gevolgen voor de uitgestelde oplevering van het knooppunt Hoevelaken te verzachten. Alle partijen bevestigen, ondanks de vertraging, de urgentie van een snelle realisatie van het knooppunt. Vooral na de uitspraak van de Raad van State over stikstof die gevolgen heeft voor zowel de woningbouw als verkeer.

STATION Nijkerk is wel, net als Barneveld, aangewezen als één van de regiopoorten. De groeipotenties worden in 2023 verder in beeld gebracht. Daarbij wordt ook gekeken naar de overstap van auto vanaf de snelweg naar hubs, in combinatie met hoogwaardig openbaar vervoer zoals Bus Rapid Transit. Doordat Nijkerk is aangewezen als regiopoort, is ook de gewenste kwaliteitsimpuls van station Nijkerk nu landelijk in beeld, zegt het college. 

Tijdens de start van de werkzaamheden aan de Hoefslag en de Oranjelaan pleitte wethouder René Windhouwer ook al voor die kwaliteitsimpuls van het station. Hij wil ook dat de mogelijkheid om een ov-fiets te huren terugkomt en dat er ook weer een kop koffie kan worden gedronken op het station.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie