Afbeelding
BDU Media

Oproep tot thuiswerken vindt gehoor: rustige ochtendspits

16 maart 2020 om 07:41 Verkeer en vervoer Coronavirus

NIJKERK De ochtendspits was vandaag aanmerkelijk rustiger dan andere maandagen. Veel werknemers gaven gehoor aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken in verband met het coronavirus. Rond 8.00 uur meldde de ANWB geen enkele file in het hele land.

Op alle snelwegen geldt bovendien vanaf maandagochtend 6.00 uur de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Op veel snelwegen is de maatregel afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag al ingegaan. Maandagochtend staan ook langs de resterende trajecten 100 kilometerborden.

Rijkswaterstaat was vanaf donderdagavond bezig om de 100 kilometerborden definitief te vervangen en heeft die operatie in de nacht van zondag op maandag afgerond. De meeste borden stonden al op hun plek, maar moesten nog zichtbaar worden gemaakt door de tape of hoezen eraf te halen. Nu alle borden zijn vervangen, mag niemand overdag harder rijden dan 100. Op sommige plekken is de limiet 80.

Automobilisten kunnen meteen worden beboet als zij zich niet houden aan de lagere maximumsnelheid. ,,De politie knijpt geen oogjes toe", waarschuwde minister Ferd Grapperhaus (Justitie) eerder. De politie gaat niet extra handhaven op de betreffende trajecten. Rijkswaterstaat verwacht dat sommige navigatiesystemen meteen worden afgestemd op de nieuwe snelheidslimiet, maar niet allemaal. ,,Ons advies is dus: let op de borden", aldus een woordvoerder.

De snelheidsverlaging wordt genomen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Het kabinet nam eind vorig jaar een reeks spoedmaatregelen na een uitspraak van de Raad van State. Die stelde dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming bood aan natuurgebieden. Door de maatregel gaan de Nederlandse snelwegen weer terug naar de situatie van voor 1988, toen de maximumsnelheid werd verhoogd naar 120 kilometer per uur.

Afbeelding
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie