Wegwerk in de nacht op A7 tussen Medemblik en Wognum.
Wegwerk in de nacht op A7 tussen Medemblik en Wognum. Pixabay

2,6 Miljoen euro beschikbaar voor wegen

15 januari 2020 om 07:18 Verkeer en vervoer

NIJKERK Voor onderhoud van wegen moet de gemeente Nijkerk in 2020 naar verwachting ruim 2,6 miljoen uittrekken. Dat is bijna twee miljoen minder dan vorig jaar. Daarin waren echter enkele grotere projecten opgenomen, zoals de reconstructie van het fietspad op de Zeedijk en was een flink bedrag nodig voor het opknappen van de buitenwegen.

Wijnand Kooijmans

Dit jaar wordt een begin gemaakt met het opknappen van de Oude Barneveldseweg, waarvoor 275.000 euro is gereserveerd. In 2021 is voor deze weg nog eens 300.000 euro benodigd. De Schoolstraat in Nijkerk gaat voor een half miljoen euro op de schop, de Holkerweg voor 320.000 euro en de Hoefslag 300.000 euro.

BINNENSTAD In de binnenstad van Nijkerk wordt 135.000 euro besteed aan onderhoud, in het centrum van Hoevelaken 15.000 euro. Deze twee projecten vragen ook het jaar daarna nog flinke investeringen: 125.000 euro voor het centrum van Nijkerk en 135.000 euro voor Hoevelaken. De bedragen maken deel uit van het beheerplan wegen tot 2023 dat door het college is opgesteld en ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Hiervoor heeft eerst een analyse plaatsgevonden die inzicht geeft in de hoeveelheid wegen die de gemeente Nijkerk in beheer heeft, maar ook in de kwaliteit van de wegen.

Duurzaamheid onderdeel van nieuw wegenplanDUURZAAMHEID Het wegenplan wordt eens in de vijf jaar geactualiseerd, de technische staat van de wegen wordt eenmaal per twee jaar beoordeeld. Aan de hand hiervan wordt bepaald of maatregelen moeten worden genomen om eventuele schade te repareren. Onderdeel van het nieuwe plan is duurzaamheid. Bij onderhoudsmaatregelen wordt zo veel mogelijk gekeken naar het gebruik van duurzaam geproduceerde materialen, duurzame methoden en/of duurzame maatregelen. Waar mogelijk wordt groot onderhoud aan wegen gecombineerd met het onderhoud van groen en riolering. Hierdoor heeft een wijk of straat slechts een keer overlast van de werkzaamheden. Daarbij wordt ook gekeken naar aspecten van duurzaamheid, zoals het afkoppelen van regenwater en het aardgasvrij maken. Soms is een combinatie niet mogelijk.

advertentie
advertentie