KMKJWF brengt oorlogshelden tot leven in Vrij Land.
KMKJWF brengt oorlogshelden tot leven in Vrij Land. KMKJWF

Jubileumjaar voor muziekvereniging NSFC

8 september 2019 om 08:22 Verenigingen

NIJKERK Als één van de oudste verenigingen van Nijkerk viert het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps (NSFC) dit najaar het 125-jarig jubileumfeest.

Maureen van Goethem

Het was de heer Prins die de aanzet tot oprichting van een muziekkorps gaf, omdat muziek de feesten in Nijkerk zou opluisteren. De benodigde muziekinstrumenten werden bekostigd door de heer Marcus. Dit resulteerde in de oprichting van het Nijkerks Fanfare Corps op 15 november 1894.

Het korps bestond toentertijd uit zestien leden die hobbymatig muziek maakten. De eerste directeur (vandaag de dag een dirigent) die voor het orkest stond, was de heer Van der Hart uit Harderwijk. Hij was een militair kapelmeester en omdat de leden hem 'te soldatesk' vonden, werd er al snel een andere directeur gezocht. Nadat het corps een aantal jaar had gerepeteerd in de Stadarmenschool aan de Kolkstraat in Nijkerk, vond het eerste optreden plaats in 1886. Dit optreden werd ontvangen met grote belangstelling van de Nijkerkse inwoners.

Ruim een halve eeuw later, op 29 juni 1954, besloot de raad van gemeente Nijkerk dat het NFC het predicaat 'Stedelijk' mocht gaan voeren. Dit resulteerde in het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps (NSFC). Sinds mei 1988 onderhoudt het NSFC een uitwisselingsprogramma met Musikgesellschaft Scherzingen uit Zwitserland. In mei 2020 zullen de Zwitserse muziekvrienden weer naar Nijkerk komen.

JUBILEUMCONCERT Op 15 november 2019 bestaat het NSFC maar liefst 125 jaar. Het jubileumjaar wordt op 8 november 2019 afgetrapt met een muziek-theatervoorstelling, verzorgt door de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso'. Historische beelden, nieuwe video-content en een holoscreen-projectie met historische en hedendaagse veteranen, brengen de voorstelling op het podium tot leven. Met de theaterproductie wordt 75 jaar vrijheid herdacht, live verteld en gezongen. Het repertoire van deze avond is een mix tussen bekend klassiek en nieuw gecomponeerde muziek, uitgevoerd door 52 professionele militaire musici.

Dit concert is tot stand gekomen op initiatief van de Koninklijke Landmacht en Stichting Nederlandse Veteranendag. Voor iedereen die onze vrijheid aan de volgende generaties wil doorgeven.

De muziek-theatervoorstelling vindt plaats in Sporthal Watergoor en begint om 20.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via 'Eventbrite'. Hoe, zie de advertentie van dit concert in deze editie van De Stad Nijkerk.

ACTIVITEITEN In het jubileumjaar dat zal volgen op dit weergaloze concert, zal het NSFC meerdere activiteiten organiseren. Hiervoor is het handig de website, Facebook, Instagram of de krant in de gaten te houden. Uiteraard kan men het NSFC ondersteunen als donateur of als sponsor. Zo kan aan leerlingen muziekles aangeboden worden en muzikanten van instrumenten worden voorzien. Meer informatie op de website.

Meer over het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps (NSFC): www.nsfc.nl.

advertentie
advertentie