Afbeelding
Belastingdienst

'Meer snelheid in ondersteuning ondernemers in coronacrisis nodig'

9 april 2020 om 11:45 Uitderegio

NIJKERK De voorzitters van ondernemersorganisaties VNO-NCW VeluweVallei en MKB-Nederland Midden dringen gemeenten in de Regio Food Valley erop aan om vaart te zetten achter de uitvoering van alle hulpmaatregelen. Eerder pleitten de organisaties in een brief voor een lokaal noodpakket voor ondernemers, bovenop het steunpakket van het kabinet. De gemeenten in de Regio Food Valley en op de Noord-Veluwe reageerden daar snel en positief op.

De suggesties die in de brief werden gedaan, zijn door de meeste gemeenten opgepakt. Zo zijn er noodloketten voor ondernemers ingericht, en is de inning van onroerendezaakbelasting, precario, toeristenbelasting opgeschort. Ook de betalingstermijnen van de facturen van de ondernemers wordt in veel gemeenten versneld naar 14 dagen.

GOEDE WIL Bas van Snippenbrug, voorzitter MKB-Nederland Midden: ,,De goede wil is er wel, maar over de snelheid van de uitvoering maken we ons nog wel zorgen. Bedrijven met een liquiditeitsprobleem moeten snel worden geholpen. Het is dan geen kwestie van weken maar van dagen. Het landelijke pakket aan maatregelen biedt een goede basis om ondernemers te helpen. In de regio gaat het erom dat we alles op alles zetten om de uitvoering van hulp goed te organiseren.''

GEVOLGEN Volgens de ondernemersorganisaties is de aanpak van de coronacrisis, de gezondheid van mensen de eerste prioriteit. ,,Dit neemt niet weg dat er ook aandacht nodig is voor de gevolgen voor de bedrijven.'' Bedrijven worden hard getroffen, zeggen de organisaties. 

,,In de keten van bedrijven zien we stagnatie. Bedrijven die leveren aan de auto-industrie merken direct vraaguitval en aan de andere kant hebben ze te maken met problemen in de toelevering". Ook in de dorpen en binnensteden is het stil. ,,De horeca is dicht en daarmee valt een deel van het bezoek aan een centrum weg. De detailhandel krijgt bijna geen klanten meer in de winkel. Dit gaat invloed hebben op winkelstructuren na de crisis", zo meent Van Snippenburg. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie