(Archieffoto ter illustratie).
(Archieffoto ter illustratie). BDU Media

Nijkerk wil leegstaande schuren sneller slopen

20 december 2019 om 07:35 Nieuwbouw

NIJKERK Nijkerk wil slimmer, sneller en efficiënter aan de slag met vrijkomende agrarische bebouwing. Er is een programma opgesteld door regio's Food Valley en Amersfoort.

Wijnand Kooijmans

Een onderwerp dat, zo zegt wethouder Wim Oosterwijk, belangrijk is. Ook in het kader van de uitspraak van de Raad van State rond het stikstofbeleid, al was het programma voor de bewuste uitspraak al opgesteld. Het kan een steuntje in de rug zijn voor boeren die willen stoppen met hun bedrijf. ,,Het biedt kansen voor hen te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Uiteraard wel binnen de grenzen die we als gemeente hebben gesteld. Het programma kan een zinvolle rol gaan vervullen."

Doel van het programma is het behoud en verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in een leefbaar, sociaal en economisch vitaal gebied. Leegstand van agrarische opstellen leidt tot verpaupering en brengt het risico mee dat gebouwen illegaal worden gebruikt. Voorkomen van leegstand draagt daarmee ook een steentje bij aan de aanpak van ondermijning, de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld.

AANPAK De aanpak biedt kansen voor andere functies van agrarische bebouwing voor bijvoorbeeld wonen, het opwekken van energie en nieuwe economische ontwikkelingen. Binnen bepaalde regels is bijvoorbeeld de vestiging van een startend bedrijf mogelijk in leegstaande schuren op het platteland. Bij groei kan dan later alsnog worden verkast naar een bedrijventerrein. De uitvoering van het programma wordt gefinancierd uit bijdragen van de deelnemende gemeenten en subsidies van de provincies Gelderland en Utrecht. Zo moet vrijkomende agrarische bebouwing sneller wordt gesloopt. Ingezet wordt een integrale aanpak en samenwerking als het gaat om de aanpak van criminaliteit, de komst van circulaire landbouw, energietransitie, de sanering van asbest op dagen van agrarische bebouwing, de ontwikkeling van de agrofoodsector, woningbouw en toegestane niet-agrarische bedrijvigheid.

Boeren die willen stoppen, moeten meer bewust worden gemaakt van de mogelijkheden hun bedrijfsvoering te wijzigen. Of te stoppen met hun bedrijf.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie