Piet Schreuder zwaait af als boegbeeld bij het Nijkerks Diaconaal Beraad (NDB).
Piet Schreuder zwaait af als boegbeeld bij het Nijkerks Diaconaal Beraad (NDB). ARJEN GERRITSMA

Piet Schreuder zwaait af bij Nijkerks Diaconaal Beraad

Religie

NIJKERK Piet Schreuder zwaait af als boegbeeld bij het Nijkerks Diaconaal Beraad (NDB). Toen hij er in 2014 in stapte, gaf hij zichzelf twee jaar. Het werden er zes. ,,Het was een fijne periode en ik kan het loslaten. Mensen hebben mij enorm veel vertrouwen geschonken. Ik heb er veel voor gekregen en veel van geleerd", zegt hij.

,,Tijdens mijn eerste vergadering van het NDB werd het schuldhulpmaatjesproject bijna afgeschaft. Ik zei: Laten we het nog even volhouden. De tweede vergadering besloten we door te gaan. Toen waren er twee maatjes en nu zijn er achttien en worden er in de gemeente Nijkerk ongeveer 45 mensen financieel begeleid. Veel vrijwilligers zetten zich hiervoor in en zijn avonden met mensen onderweg om hun leven op de rails te krijgen", vertelt Schreuder.

Boegbeeld van NDB draagt stokje over[GEDREVENHEID] Intussen haalt hij zijn laatste wapenfeit tevoorschijn: formulieren voor de energiecoach, een project van het NDB en de burgerlijke gemeente. Het is Schreuder ten voeten uit: met zijn enorme gedrevenheid kan hij, vaak in klein bestek, iets van de grond tillen. Onder zijn regie werd NDB-schip van de nodige roeispanen voorzien: het Schuldhulpmaatjesproject, het Noodfonds, Hulp in Praktijk (HIP). Het Vakantieproject voor kinderen (zes donderdagen) werd uitgebouwd zodat jaarlijks vijftig kinderen een leuk uitje hebben. Voor gezinnen werd een stacaravan op een mooie camping geregeld (25 volwassenen en 25 kinderen). Verder groeide er een netwerk rondom nieuwe Nijkerkers. Al met al draagt Schreuder een zeewaardige boot over aan zijn opvolger Bram Houtman.

Schreuder werd in 2014 benaderd om zitting te nemen in het bestuur van het NDB. Hij had net de kerkendag (2013) achter de rug en was toe aan een nieuwe uitdaging. ,,De kerkendag had als thema verbinden. Ik zag het NDB als een kans om dat in Nijkerk door te zetten. Ook wilde ik graag wat betekenen in het diaconaat." Tegelijkertijd solliciteerde hij naar de vacature in de Sociaal Domeinraad. ,,Het was een boeiende combinatie om de kerken in deze raad een stem te geven."

[NOODFONDS] Nadat de gemeente de witgoedregeling afschafte, werd Schreuder kwartiermaker van het Noodfonds. ,,Je zult maar moeder zijn met een paar kinderen en van de bijstand leven en je wasmachine gaat stuk. Daar moet iets geregeld worden. We konden de diakenen erin meekrijgen. Elk jaar worden er 20 tot 25 mensen concreet geholpen." Schreuder laat een 'loket' na, waar zestien kerken bij zijn aangesloten. ,,Het NDB is van de kerken en bedoeld voor iedereen die even hulp nodig heeft. Wij kijken naar individuele mensen en hun behoeften. Diaconaat is omzien naar elkaar, samen delen. Je moet iets doen voor de mensen die (even) in de problemen zitten, want dat kan iedereen zijn. God dienen en de naaste is de kern van het NDB."

Schreuder blikt dankbaar terug op zijn tijd bij het NDB. ,,We weten ons gedragen door de kerken. Binnen het team heerst een geweldige saamhorigheid. Er is onderling ruimte, vrijheid en vertrouwen, men praat en deelt met elkaar."

advertentie