Afbeelding
Archief BDU Media

Een jointje roken op straat, mag dat in Nijkerk eigenlijk?

Recreatie

NIJKERK Steeds meer gemeenten verbieden het roken van een jointje op straat, terwijl dat van de wetgever wel mag. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw. Inmiddels heeft ruim twee derde van de gemeenten drugsgebruik op straat via een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden. Nijkerk is er daar eentje van. 

Volgens de krant ondergraven ze daarmee het landelijke drugsbeleid. In de Opiumwet staat namelijk dat dit wel toegestaan is. Het idee daarachter is dat je gebruikers van soft- en harddrugs niet moet criminaliseren, maar waar nodig moet helpen.

Twee jaar geleden voerde de NOS een soortgelijk onderzoek uit. Zij concludeerden toen dat zo’n zestig procent van de gemeenten een verbod voor drugsgebruik op straat hadden doorgevoerd. Inmiddels geldt dat voor ruim 67 procent van de gemeenten. Nog eens 43 gemeenten (twaalf procent) hebben een gedeeltelijk verbod in hun lokale verordening staan. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat alleen het gebruik van harddrugs op straat verboden is. Een jointje opsteken mag dan wel.


advertentie