Wethouder Mariëlle Broekman is nauw betrokken bij de ontwikkeling van een visie op recreatie en toerisme.
Wethouder Mariëlle Broekman is nauw betrokken bij de ontwikkeling van een visie op recreatie en toerisme. PATRICK SIEMONS

‘Toeristen weten de gemeente Nijkerk steeds beter te vinden’

24 februari 2021 om 10:23 Recreatie

NIJKERK Wethouder Mariëlle Broekman organiseerde vorige week een bijeenkomst met verschillende ondernemers in de recreatie en het toerisme in de gemeente Nijkerk. Een dag eerder stemde de gemeenteraad unaniem in met de nieuwe Visie op de vrijetijdseconomie, waar recreatie en toerisme in centraal staan.

Verschillende betrokkenen gaan met de gemeente verder invulling geven aan de visie. Het doel hiervan is een vitale economische sector en een gastvrij verblijf voor zowel toeristen als inwoners. De gemeente Nijkerk trok anderhalf jaar geleden een ambtenaar aan die zich specifiek bezighoudt met recreatie en toerisme in Nijkerk. Waarbij niet alleen bezoekers, maar juist ook bewoners centraal staan. Uit onderzoek blijkt dat de vrijetijdssector al aardig meetelt als economische factor in Nijkerk. De gemeente heeft drie hotels, acht campings, vier recreatieparken, verschillende Bed&Breakfast voorzieningen en een aantal pleziervaartlocaties in huis. Aan toeristische uitgaven is in de binnenstad van Nijkerk en het centrum van Hoevelaken in 2018 zo’n 5,6 miljoen euro besteed. De ambitie is om in 2030 250.000 toeristische overnachtingen en 13 miljoen toeristische bestedingen te realiseren.

We zijn niet een bestemming voor jongeren die samen op vakantie willen gaan, maar wel voor gezinnen

Broekman: ,,We hebben onderzocht wat bij de gemeente Nijkerk past en wat de gemeente te bieden heeft. Er is gekeken naar de toeristen die we hier nu al ontvangen en voor welke doelgroepen de gemeente aantrekkelijk is. We merken dat we voor een breed scala mensen aantrekkelijk zijn. Toen het coronavirus uitbrak, bleven er bezoekers komen. We zijn niet een bestemming voor jongeren die samen op vakantie willen gaan, maar wel voor gezinnen. Ook voor ouderen is de gemeente Nijkerk een prettige bestemming. We zien dat veel ouderen ook buiten het seizoen om in Nijkerk op vakantie gaan, waardoor het recreatieseizoen wordt verlengd.”

RUSTZOEKERS Wat opvalt volgens de wethouder is dat er veel rustzoekers en stijlzoekers zijn. ,,Mensen komen voor de natuur. Er wordt door vakantieaanbieders ook reclame mee gemaakt. Daarnaast zijn er veel dagjesmensen die de binnenstad opzoeken. Stijlzoekers zijn toeristen die juist geprikkeld willen worden door nieuwe activiteiten en die vinden ook hun weg in Nijkerk.” Uit het onderzoek blijkt dat toeristen de compacte binnenstad van Nijkerk aantrekkelijk vinden. ,,Ze hoeven niet eindeloos door de stad te sjouwen, kunnen makkelijk en goedkoop parkeren en het winkelaanbod is overzichtelijk. Ook de vriendelijkheid van de winkeliers wordt gewaardeerd. Je voelt je welkom.”

De ligging van de gemeente Nijkerk is perfect: aan de rand van de Randstad en tegen Flevoland, de Randmeren en de Veluwe aan. ,,De gemeente Nijkerk is een mooie uitvalsbasis voor verschillende uitjes. Van een dagje naar het bos tot een middag op het water of winkelen in de stad. Maar er zijn ook ondernemers die hun zakelijke klanten naar Nijkerk halen en voor hen moet er ook genoeg te doen zijn.”

UITVOERING Tijdens de bijeenkomst van vorige week werd de stap naar uitvoering van de Visie op de vrijetijdseconomie besproken met verschillende ondernemers, maar ook met organisaties zoals de stichting Citymarketing. Hieruit bleek al dat er mooie samenwerkingen bestaan tussen recreatieondernemers onderling, maar dat de wens om deze intensiever te maken groot is. ,,Hoe mooi zou het zijn als er evenementen worden georganiseerd waar op verschillende locaties reclame voor wordt gemaakt? Hoe zorg je ervoor dat je elkaars kwaliteiten versterkt? Hoteliers hebben aangegeven dat het fijn zou zijn dat er meer evenementen komen, niet alleen in de zomermaanden. De gemeente Nijkerk is enkele jaren geleden begonnen met citymarketing en citymarketingactiviteiten zullen we blijven ondersteunen.”

Er zijn plannen voor elektrische fietsenverhuur en voor een bootverbinding tussen de waterkant en de stad

WATER Verschillende ondernemers die aan het water een bedrijf hebben, hebben zich al verenigd onder de naam Nijkerk aan het Water. Er bestaat een grote wens om de verbinding tussen de binnenstad en Nijkerk aan het Water sterker te maken. ,,Het is heel erg leuk dat dit initiatief al is ontstaan en we hopen dat meer ondernemers kleine groepjes gaan vormen en samen activiteiten bedenken om de gemeente Nijkerk op de kaart te zetten. Er zijn plannen voor elektrische fietsenverhuur en voor een bootverbinding tussen de waterkant en de stad. Wij als gemeente gaan ons hard maken voor een goede fietsverbinding met Nijkerk aan het Water. Wij willen een veilige fietsroute gaan creëren.”

Er bestaan verschillende samenwerkingsverbanden met andere gemeenten, zoals Gastvrije Randmeren. ,,Er zijn veel toeristen die vanuit Zeewolde onze kant op komen en andersom. Door de Randmeren als gebied te benaderen in je marketing kunnen we de verblijfsduur van toeristen verlengen.” In de komende sessies worden voorstellen vanuit de Visie op de vrijetijdseconomie besproken en concreet gemaakt. ,,We onderzoeken de doelstellingen die we met elkaar delen en die worden door verschillende ondernemers uitgewerkt. Er zit een enorme drive in de groep.”

Door Maranke Pater

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie