De wethouders bezochten onlangs het stoomgemaal voor een werkbezoek. Voorzitter Kees van Baak leidde hen rond.
De wethouders bezochten onlangs het stoomgemaal voor een werkbezoek. Voorzitter Kees van Baak leidde hen rond. Maranke Pater

'We willen alle kinderen uit de gemeente naar het stoomgemaal krijgen'

22 juli 2020 om 15:00 Corona Coronavirus

NIJKERK De agenda met activiteiten en bijeenkomsten in het stoomgemaal was flink gevuld toen het coronavirus in februari Nederland bereikte. De komende maanden wordt het zwaar voor de stoomgemaal Arkemheen. Wethouders Mariëlle Broekman (Economie, Recreatie en Toerisme) en Nadya Aboyaakoub-Akkouh (Cultuur, Monumenten en Erfgoed) brachten een bezoek om het bestuur een hart onder de riem te steken

Het is een winderig dagje als de wethouders het terrein van het stoomgemaal betreden. De eerste gang is naar het bezoekerscentrum, waar handgel klaar staat om de handen te desinfecteren. Ook staan er dozen met handschoentjes die bezoekers aan moeten trekken. Kees van Baak, voorzitter van het bestuur van het stoomgemaal: ,,Een flink deel van onze vrijwilligers is 70+, dus we willen geen risico’s nemen. Daarnaast zijn we natuurlijk ook verplicht om volgens de regels van het RIVM het stoomgemaal in te richten.”

,,We wilden meer ruimte creëren voor onze vrijwilligers", legt Bert Hulsker, de nieuwe beheerder van het stoomgemaal, uit. Van Baak: ,,Er zijn vrijwilligers die tot de risicogroep behoren qua gezondheid. Zij zijn er al een aantal maanden niet geweest.” Sinds het stoomgemaal na Pinksteren weer open ging is het volgens de heren heel goed gegaan met het opvolgen van de richtlijnen. Hulsker: ,,Over het algemeen heeft iedereen zich er netjes aan gehouden, behalve twee heren die ik vervolgens vriendelijk heb verzocht het terrein te verlaten.”

Het beloofde een mooi jaar te worden, maar iedereen zei af toen de lockdown inging.

REPARATIE De agenda van het stoomgemaal was behoorlijk gevuld, met vergader- overleg- en trainingssessies van organisaties en bedrijven. Van Baak: ,,Het beloofde een mooi jaar te worden, maar iedereen zei af toen de lockdown inging.” Voor de vrijwilligers van het stoomgemaal betekende de lockdown een periode waarin ze zich gingen oriënteren op klussen die waren blijven liggen. Van Baak: ,,We hebben besloten om de reparatie aan de as van het scheprad van het stoomgemaal naar voren te halen. Dat stond eigenlijk voor september gepland.” In de komende periode zal het stoomgemaal vaker gaan draaien om zo de schade een beetje te kunnen inlopen. Hulsker: ,,We willen ons niet vastpinnen op de vier maaldagen die we gepland hebben. Bij mooi weer vragen we stokers en machinisten om extra te komen draaien. Elly van Geest is van onze afdeling educatie. Zij heeft allerlei randactiviteiten bedacht voor jong en oud.”

Wethouder Broekman: ,,Je ziet aan het toerisme in Nijkerk dat we te maken hebben met een verlengd seizoen. Vaak vinden alle activiteiten van een toeristisch punt plaats in de zomervakantie van de basisscholen. Nu zijn er mensen die eerder op vakantie zijn gegaan en mensen die later op vakantie gaan en naar Nijkerk komen. Het is mooi dat er bij het stoomgemaal aantrekkelijke activiteiten worden georganiseerd om mensen hier naartoe te halen. Het is tevens een goede manier om de financiële schade in te halen.”

Normaal gesproken ontvangt het stoomgemaal zo’n duizend bezoekers tijdens de Open Monumentendag. Dat geldt ook voor de jaarlijkse Ministoomdag. Van Baak: ,,Open Monumentendag gaat niet door, maar we hebben gemerkt dat er toch monumenten zijn die op eigen initiatief de deuren open doen dankzij de versoepeling. Ook wij zullen onze deuren dus openen voor bezoekers, maar we houden wel goed in de gaten of iedereen afstand houdt.”

Er liggen veel kansen, want het vakantiepatroon van Nederlanders is enorm gewijzigd.

TIPS De wethouders hebben verschillende tips voor het bestuur van het stoomgemaal om de financiën aan te kunnen vullen. Wethouder Broekman: ,,Misschien kunnen de komende maaldagen wel gesponsord worden door bedrijven die het stoomgemaal een hart onder de riem willen steken? Er liggen veel kansen, want het vakantiepatroon van Nederlanders is enorm gewijzigd. Mensen gaan op zoek naar plekjes in Nederland om te bezoeken. Dit is een grote groep Nederlanders die normaal gesproken naar het buitenland was gegaan. Ook de Nijkerkers zelf zoeken hun activiteiten dicht bij huis. Vanuit Gastvrij Randmeren, een coöperatie, zijn we bezig om de hotspots langs de Randmeren te promoten. Er is een vaarverbinding tussen Bunschoten en Center Parcs en het zou mooi zijn als er ook een vaarverbinding kan komen richting Nijkerk. Misschien zijn er wel combinatietickets te maken voor een dagtrip naar het museum in de stad en het stoomgemaal.”

EDUCATIE Binnen het cultuurconvenant worden afspraken vastgelegd rondom cultuureducatie en ook hier valt winst te behalen voor het stoomgemaal, denken de wethouders. Wethouder Aboyaakoub-Akkouh: ,,Het is onze doelstelling om alle kinderen uit de gemeente Nijkerk naar het stoomgemaal te krijgen. Het is belangrijk dat ze hier eens een keer geweest zijn.” Van Baak: ,,In 2019 zijn er bijna 900 scholieren bij het stoomgemaal geweest. Er zijn scholen die hier jaarlijks komen en verschillende programma’s aangeboden krijgen.”

Wethouder Aboyaakoub-Akkouh: ,,We hopen dit volgend jaar te continueren en op deze manier cultuureducatie te kunnen waarborgen.” Wethouder Broekman: ,,Er is een enorm tekort aan technische instroom en het interesseren van kinderen voor het vak techniek. Hoe leuk is het om spelenderwijs met een basisschool, of met technische bedrijven als sponsor, het stoomgemaal te ontdekken?”

Op de website www.stoomgemaal-arkemheen.nl en op de facebookpagina @stoomgemaalarkemheen worden alle extra maaldagen vermeld.

Bekijk hieronder de bijbehorende video.


Dit artikel kwam mede tot stand in samenwerking met de gemeente Nijkerk.

Door Maranke Pater

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie