Afbeelding
Ajel (pixabay)

Nijkerker veroordeeld voor inrijden op stadhuis

30 juni 2020 om 14:15 Rechtbank

NIJKERK De 50-jarige Nijkerker die op vrijdag 6 maart met een pick-up truck inreed op de pui van het Nijkerkse stadhuis, krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. Daarnaast moet de man een schadevergoeding van ruim 64 duizend euro betalen aan de gemeente Nijkerk. 

Op het moment dat de man door de glazen pui reed, waren onder andere medewerkers van het gemeentehuis in het pand aanwezig. De pui was vernield en het gemeentehuis flink beschadigd. De betrokken medewerkers kwamen met de schrik vrij. 

PSYCHISCHE NOOD De man verklaarde dat hij tot zijn actie kwam omdat hij geen uitweg meer zag en een zelfmoordpoging wilde doen. Hij koos het gemeentehuis uit, omdat hij aandacht wilde voor zijn psychische nood. 

Dat de man niet de hulp kreeg die hij nodig had en hij geen uitweg meer zag, is volgens de rechtbank geen rechtvaardiging voor zijn buitenproportionele, gevaarlijke en voor omstanders beangstigende actie. De betrokken medewerkers van de gemeente zijn enorm geschrokken. Daarnaast heeft de Nijkerker ook grote financiële schade veroorzaakt.

NIET BEWEZEN Volgens de rechtbank kan op basis van het dossier en hetgeen tijdens de zitting is besproken niet bewezen worden dat sprake is geweest van een poging tot doodslag, dan wel een poging tot zware mishandeling. Hiervan spreekt de rechtbank de man vrij. 

Voor de voorwaardelijke straf geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld. Zo moet de man zich melden bij de reclassering en moet hij zich laten behandelen. Ook moet hij tijdens zijn proeftijd meewerken aan het vinden en behouden van een structurele dagbesteding.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie