Afbeelding
Pixabay

Wel kantoorruimte, geen B&B aan de Hogenhof: ‘Vergunning terecht geweigerd’

29 maart 2023 om 11:20 Politiek

NIJKERK Een bouwwerk aan de Hogenhof in Nijkerk mag deels wel als kantoorruimte worden gebruikt, maar niet als bed & breakfast. Voorwaarde voor het kantoorgebruik is dat hierin geen (proef)keuken aanwezig mag zijn. Dat is door het college van burgemeester en wethouders besloten naar aanleiding van een ingediend bezwaarschrift tegen de weigering van de gevraagde vergunning. Tijdens de behandeling van het bezwaarschrift was de vestiging van een bed & breakfast mondeling ingetrokken. 

Het realiseren van een kantoor aan huis past in de afwijkingsregels. Het kantoor mag echter niet zodanig worden ingericht dat de ruimte mede kan worden gebruikt voor zelfstandige bewoning. De aanwezigheid van een keuken in samenhang met de overige voorzieningen maakten dat het gebouw op dit moment wel als zodanig gebruikt kon worden.

TERECHT GEWEIGERD

Vanuit planologisch oogpunt wordt het toestaan van een extra woonmogelijkheid op deze locatie niet wenselijk gevonden. De onafhankelijke commissie bezwaarschriften is van mening dat de vergunning terecht is geweigerd door het college. Het af en toe ontvangen van familie en vrienden die in de kamers van het bijgebouw kunnen slapen is, zo stelt de commissie, ook in strijd met het bestemmingsplan.

Het hebben van een kantoorruimte voor eigen gebruik is wel toegestaan, maar de maximum toegestane oppervlakte wordt overschreden. Zo moet het zijn afgescheiden van de privé doeleinden die behoren bij de bestemming en mag de verdieping niet bereikbaar zijn vanuit het kantoorgedeelte.

EIGEN RISICO

De eigenaar had aangegeven de keuken nodig te hebben voor zijn werk als internationaal vertegenwoordiger van voedingsmiddelen. Het college is van mening dat demonstratie van producten ook op locatie bij de klanten kan plaatsvinden. Dat de keuken is aangebracht ziet het college als een eigen risico dat is genomen. De vergunning is pas aangevraagd na controle door een toezichthouder van de gemeente.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie