Dijkgraaf Marijn Ornstein is blij met de hoge opkomst bij de verkiezingen vorige week.
Dijkgraaf Marijn Ornstein is blij met de hoge opkomst bij de verkiezingen vorige week. Evert van de Worp

Zes zetels voor BBB in bestuur Waterschap Vallei en Veluwe

20 maart 2023 om 16:13 Politiek

NIJKERK Ook nu honderd procent van de stemmen voor de verkiezingen voor het bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe is geteld, is de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste. De partij krijgt zes zetels in het nieuwe bestuur. Dat maakte dijkgraaf Marijn Ornstein maandagmiddag bekend. Het opkomstpercentage bedroeg 62,29 procent.

Er zijn bij deze verkiezingen 26 democratisch gekozen zetels te vergeven (in de vorige periode waren er 23 verkiesbare zetels). Op basis van de voorlopige uitslag is de zetelveredeling als volgt:

BBB - 6 zetels (+6)
ChristenUnie - 3 zetels (-)
Water Natuurlijk - 3 zetels (-)
SGP - 3 zetels (+1)
VVD - 2 zetels (-2)
CDA - 2 zetels (-1)
PvdA - 2 zetels (-)
AWP voor Water, Klimaat en Natuur - 2 zetels (-)
Lokaal Waterbeheer - 1 zetel (-1)
50Plus - 1 zetel (-1)
Partij voor de Dieren - 1 zetel (+1)
Ondernemend Water - 0 zetels (-)
Belang van Nederland - 0 zetels (-)

De definitieve uitslag wordt donderdag 23 maart om 10.00 uur vastgesteld tijdens een openbare zitting door het centraal stembureau van het waterschap. Woensdag 29 maart 2023 worden de gekozen bestuursleden geïnstalleerd.

VERBINDING

Dijkgraaf Marijn Ornstein: ,,Het is geweldig dat zoveel mensen naar de stembus zijn gegaan vorige week. De opkomst is hoog. Deze opkomst zie ik als een belangrijke opdracht aan het nieuwe bestuur om in verbinding met onze inwoners te werken aan de uitdagingen waar het waterschap voor staat. De kwaliteit en beschikbaarheid van water zijn essentieel voor onze gezondheid, veiligheid en welbevinden.”

Door een wetswijziging verdwijnen de geborgde zetels voor het bedrijfsleven. Agrariërs en natuurbeheerders krijgen ieder twee zetels in het algemeen bestuur. Voor waterschap Vallei en Veluwe betekent dit dat het aantal geborgde zetels van 7 in 2019 naar 4 in 2023 gaat, waardoor het aantal gekozen zetels niet meer 23, maar 26 is. 

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Op 15 maart kozen inwoners het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe door hun stem uit te brengen tijdens de waterschapsverkiezingen. Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe neemt beslissingen over de wateronderwerpen in de leefomgeving. Het waterschap zorgt voor veilige dijken en schoon en voldoende water. Dat doet zij onder meer door rioolwater te zuiveren, het (grond)waterpeil te beheren en te zorgen voor schoon water in beken en sloten. 

Vanwege het veranderende klimaat wordt het werk van de waterschappen steeds belangrijker. Hoe zwaar welk thema weegt en waar het waterschap in moet investeren qua kennis en geld, bepalen de politieke partijen die zitting nemen in het algemeen bestuur van het waterschap.

Nederland kent in totaal 21 waterschappen. Het gebied van een waterschap kenmerkt zich door natuurlijke watergrenzen. Zo ligt het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe ligt tussen de IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en de Randmeren. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie