Afbeelding
Harry Koelewijn

Nijkerk vangt tot nu toe 69 Oekraïense vluchtelingen op

20 april 2022 om 07:00 Politiek

NIJKERK In hotel De Roode Schuur worden volgens de laatste peildatum 51 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. De plaatsing wordt gecoördineerd door de veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland Midden, die daarmee in principe bepaalt wie wanneer in het Nijkerkse hotel wordt ondergebracht. Voor de middellange en lange termijn is het kernteam van de gemeente in overleg met de veiligheidsregio over mogelijke opvanglocaties in Nijkerk.

Bij de gemeente zijn achttien vluchtelingen ingeschreven in de basisregistratie personen die worden opgevangen bij particulieren. Inwoners die zich aanmelden voor particuliere opvang kunnen terecht bij Takecarebnb. De mensen die worden opgevangen in de Roode Schuur zijn eveneens ingeschreven. Daarmee komt het aantal ingeschreven Oekraïense vluchtelingen op 69. 

BASISONDERWIJS Samen met de scholen zorgt de gemeente voor basisonderwijs voor Oekraïense kinderen. Er zijn klassen gestart in de Willem Farelschool in Hoevelaken en het Kind Centrum Prins Willem Alexander in Nijkerk. Er is, zo geeft het college van burgemeester en wethouders aan in een update aan de raad, door de scholen, docenten en maatschappelijke organisaties hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.

Docenten en tolken staan klaar, lesstof is verzameld en de klassen zijn ingericht. Voor beide klassen zijn al kinderen aangemeld, zowel vanuit de noodopvang als vanuit de opvang bij particulieren. Via de gemeentelijke kanalen wordt iedereen opgeroepen om Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd aan te melden.

RICHTLIJNEN De richtlijnen vanuit het Rijk worden momenteel uitgewerkt naar een uitvoerbare en werkbare praktijk. Zoals veel gemeenten loopt ook Nijkerk tegen een aantal praktische obstakels aan, bijvoorbeeld bij het uitbetalen van leefgeld. De gemeente probeert dit zo snel mogelijk op te lossen.

Op dit moment worden de vluchtelingen nog niet actief door de gemeente begeleid naar werk. Dit komt onder meer omdat er op dit moment nog onvoldoende zicht is op de noodzaak om dit op korte termijn te organiseren. Met betrekking tot dagbesteding is de gemeente in gesprek met een vrijwilligersorganisatie om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

CRISIS Het is, na de coronacrisis, een nieuwe crisis die veel inzet vraagt van diverse medewerkers van de gemeente. Het locatiemanagement in hotel De Roode Schuur wordt verzorgd door meerdere medewerkers die meerdere dagdelen aanwezig zijn. Ook het beroep op anderen is groot, onder meer uit het ruimtelijk en sociaal domein, team veiligheid, communicatie en burgerzaken. Het college zet alle zeilen bij en onderneemt actie om tijdelijk extra handen in te huren voor verschillende afdelingen.

Opzet is dat de gemeenten de te maken kosten voor de opvang van de vluchtelingen gecompenseerd krijgt door extra bijdragen van het Rijk. 

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie