Afbeelding
De Roode Schuur/Google Maps

‘Initiatieven voor opvang vluchtelingen verlopen nog steeds via Vluchtelingenwerk’

28 maart 2022 om 13:30 Maatschappelijk

NIJKERK Lokale initiatieven voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen verlopen nog steeds via de landelijke website van Vluchtelingenwerk. Het Nijkerkse college van burgemeester en
wethouders verwacht, zo wordt aangegeven in antwoord op vragen van Boudewijn van der Woerd (VVD), dat de gemeente in de toekomst ook een aanvullende rol gaat spelen.

Alle vluchtelingen moeten worden geregistreerd in het basisregister personen van de gemeente. Daarnaast is de gemeente het aanspreekpunt voor de financiële bijstand, onderwijs, gezondheidszorg en langdurige opvang. Hiervoor is een kernteam opgezet, dat zich bezighoudt met de beantwoording van vragen en zorgen voor een goede ondersteuning van de
vluchtelingen.

OPVANGLOCATIES Aangegeven wordt dat de gemeente intensief contact heeft met de Veiligheidsregio over het voorzien in opvanglocaties. Naast hotel De Roode Schuur, waar plek is voor vijftig vluchtelingen, hebben volgens de gemeente nog anderen een aanbod gedaan voor de opvang van een behoorlijk aantal mensen. Ook zijn er de nodige huishoudens die hun huis openstellen voor vluchtelingen. Dit traject verloopt via Takecarebnb, dat overigens 1.500 euro vraagt voor iedere succesvolle bemiddeling.

De huisvestingstaak voor de overheid richt zich vooral op de noodopvang. Daarvoor moeten binnen de regio tweeduizend plekken beschikbaar zijn. Particuliere initiatieven vallen hier buiten. Alle opties die door de overheid of door particulieren voor de lange termijn worden opgezet, vallen hier ook buiten. Dat is een afzonderlijk traject.

Door Wijnand Kooijmans

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie