Afbeelding
Jan Cozijnsen

Gemeente Nijkerk wil beheer openbare ruimte verbeteren

4 december 2021 om 11:00 Politiek

NIJKERK Om het beheer van de openbare ruimte te verbeteren, gaat de gemeente zorgen voor opgeleid personeel. Daarnaast bestaat het plan om wijkcoördinatoren in te zetten, om grip te houden op klachten over het onderhoud en om open te staan voor eventuele initiatieven. 

Door Wijnand Kooijmans

Door de gemeenteraad is in 2020 besloten het onderhoud naar het hoogste niveau te tillen, door bijvoorbeeld extra inzet op het bestrijden van onkruid op de verharding. Daarnaast op het extra verlichten van onveilige situaties en de inzet op deelname van inwoners bij het beheer van de openbare ruimte.

Voor dit laatste is door het college van burgemeester en wethouders besloten een stimuleringsregeling op te zetten. Inmiddels zijn negen initiatieven ingediend met een bijdrage zoals de hardlooproute, de Nijkerkse Zwerfie Bingo, de sociale moestuin bij de Tiny houses, de speciale zitbank bij de Vuurdoornlaan en de jeu de boules. Verwacht wordt dat in 2022 meer initiatieven worden ingediend.

ZAKEN In een raadsinformatiebrief geeft het college aan dat een aantal zaken goed gaan. Onder meer het opruimen van zwerfafval. De zwerfafvalbrigade draagt in belangrijke mate aan het behouden van het kwaliteitsbeeld, maar er zijn ook verbeterpunten. De gemeente ziet in alle wijken dat het bestrijden van onkruid tussen de beplanting, rondom obstakels en bomen, punten van aandacht zijn. Dit geldt ook voor de hoogte van het gras rondom obstakels. Dit zijn plekken die voor een machine moeilijk bereikbaar zijn, zoals paatjes, lantaarnpalen of afvalbakken. In het centrumgebied, de wijk Paasbos en het industriegebied is extra aandacht gewenst voor het bestrijden van onkruid tussen de tegels. Uit meldingen van inwoners blijkt dat inwoners het waarderen dat meldingen tijdig en professioneel worden afgehandeld en de gemeente bepaalde keuzes toelicht.

MENSENWERK Het verwijderen van onkruid rondom obstakels is mensenwerk. Om dit werk aan te pakken is het van belang dat jongeren en volwassenen interesse hebben en houden in het groene vakgebied. De gemeente onderneemt daarom actie jongeren enthousiast te maken voor het werk en praktijkplaatsen aan te bieden. Ook worden meeloopdagen gehouden. De gemeente wil in de piekperioden mensen inhuren. Daarbij wordt gedacht aan studenten die een bijbaan zoeken. Ook komt er een onderzoek hoe mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt kunnen meewerken aan het groenbeheer. In 2022 wordt dit traject verder uitgewerkt. Door mee te werken aan de Boomfeestdag laat de gemeente basisschoolleerlingen kennis maken met groen en natuur.

In 2022 gaat de gemeente onderzoeken of en hoe de afhandeling van meldingen verder kan worden verbeterd. De achterstand die was opgelopen ten aanzien van de meldingen is ingehaald. Gekeken wordt of het aantal paaltjes binnen de openbare ruimte kan worden beperkt en daardoor de openbare ruimte verder te vergroenen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie