Afbeelding
pixabay.com

Nijkerk van het gas af: dit zijn de plannen voor komende jaren

2 november 2021 om 15:15 Politiek

NIJKERK Met de aan de raad voorgestelde transitievisie wordt door het college van burgemeester en wethouders vol ingezet op het streven om Nijkerk aardgasvrij te maken. Tot 2030 zet de gemeente, zo zegt wethouder Harke Dijksterhuis, in op het isoleren en verduurzamen van gebouwen zoals woningen. Daarnaast op het besparen van energie. 

Daarnaast wordt via vier sporen geprobeerd te bereiken dat gebouwen ‘van het aardgas af’ gaan en er meer duurzame energie wordt opgewekt in Nijkerk. Recente nieuwbouwwijken zoals Corlaer, De Bogen, Spoorkamp/Terrassen en Doornsteeg in Nijkerk en Middelaar in Hoevelaken kunnen relatief gemakkelijk van het aardgas af door bijvoorbeeld gebruik te maken van warmtepompen. In het buitengebied wil het college de inwoners de ruimte geven om zelf duurzame energie op te wekken.

Recente nieuwbouwwijken kunnen relatief gemakkelijk van het aardgas af 

AARDGASVRIJ Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden om in de wijken Campenbuurt en Renselaer warmtenetten te realiseren en aardgasvrij te maken. De ervaringen die tijdens het onderzoek worden opgedaan wil het college uitrollen over andere wijken.

FINANCIEEL HAALBAAR In het geheel spelen niet alleen technische oplossingen een rol, maar ook de financiële haalbaarheid en de betrokkenheid van de inwoners. Dat vraagt, zo zegt het college, een financiële inzet van het Rijk, de provincie, gemeente en eigenaren van gebouwen. Waarbij de middelen van de gemeente beperkt zijn. De stijgende prijzen kunnen, zo wordt aangenomen, wel een stimulans zijn voor eigenaren van gebouwen om te gaan isoleren en het nemen van andere maatregelen. Om dat te bevorderen wil de gemeente het aantal arbeidsplaatsen met 1,4 fulltime functie uitbreiden.

Doelstelling blijft het gebruik van energie tot 2050 te halveren ten opzichte van 2017. In 2030 moet daartoe al bijna vijftien procent zijn bezuinigd op het energieverbruik.

Duidelijk wordt dat er problemen zijn met de capaciteit van het elektriciteitsnet

MEER DRAAGVLAK Geconstateerd wordt dat er al heel wat inwoners van de gemeente Nijkerk enthousiast aan de slag zijn gegaan met het verduurzamen van hun huis. Maar ook wordt erkend dat het merendeel van de inwoners hier nog helemaal niet mee bezig is. Het interesseert ze niet, ze hebben er geen geld voor of willen het niet. Dat maakt dat het college in de visie inzet om het verkrijgen van meer draagvlak. Omdat nog niet bekend is welke financiële bijdragen van het Rijk beschikbaar komen zijn, zo geeft het college aan, grootschalige plannen om hele buurten van het aardgas af te halen nog niet op hun plek. Het wachten is op de nieuw aan te treden regering.

PROBLEMEN Duidelijk wordt dat er problemen zijn met de capaciteit van het elektriciteitsnet en dat die problemen ook niet op korte termijn zijn opgelost. De komende jaren wordt regionaal in kaart gebracht wat de capaciteitstekorten zijn en hoe deze kunnen worden opgelost. Doordat de aanpak van het college de eerste jaren is gericht op isoleren en energie besparen is er de tijd om te werken aan de netcapaciteit. De verwachting is wel dat meer geld nodig is om bijvoorbeeld de gewenste onderzoeken uit te kunnen voeren.

Door Wijnand Kooijmans

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie