Afbeelding
Pixabay

Nijkerks Statenlid Freek Rebel kritisch op plannen betaald parkeren op Veluwe

16 oktober 2021 om 14:33 Verkeer en vervoer

NIJKERK Statenlid Freek Rebel (ChristenUnie) uit Nijkerk maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van de natuur als gevolg van de plannen voor het invoeren van betaald parkeren op de Veluwe. Hij wijst erop dat de provincie verantwoordelijk is voor het natuurbeleid. 

Wijnand Kooijmans

Een belangrijk instrument daarvoor is de subsidie voor natuur en landschap (SNL). De provincie maakt samen met de terreineigenaren afspraken over de natuuronderdelen die per terrein gehaald moeten worden. Daarvoor krijgen de beheerders een vergoeding die nu nog 75 procent bedraagt, maar wordt verhoogd naar 84 procent. De terreineigenaren geven aan dat er desondanks zeventien miljoen euro door hen moet worden bijgepast op het beheer.

Voor Rebel is het voorstel betaald parkeren in te voeren reden het college van gedeputeerde staten hierover schriftelijk vragen te stellen. Hij vindt zelf dat de Gelderse inwoners al financieel bijdragen aan het openstellen van de natuurterreinen en daarmee aan de toegankelijkheid daarvan. Hij wil weten of het college zijn mening deelt dat het invoeren van betaald parkeren leidt tot extra kosten voor de inwoners van Gelderland.

Ook vraagt hij zich af of het college er van op de hoogte is dat er voorzieningen zijn, zoals ruiter- en mountainbikes routes waar geen financiële dekking voor is, maar waarvan het beheer wel geld kost. De ChristenUnie stelt zich op het standpunt dat het beheer van deze voorzieningen indirect worden betaald uit de SNL. En wil weten waarom dit eventueel niet zo is. Rebel vindt dat er ook andere mogelijkheden zijn om de onkosten van specifieke voorzieningen, zoals de mountainbikes- en ruiterroutes te betalen. Uitgaande van het principe dat de gebruiker betaalt. Tevens wil hij weten van de verhoging van de financiële vergoeding aan SNL naar honderd procent van het tekort voor de provincie voor gevolgen heeft.

advertentie
advertentie