Afbeelding
Pixabay

College verruimt regels voor bouw pré mantelzorgwoningen

5 september 2021 om 12:12 Politiek

NIJKERK De mogelijkheden voor de bouw van pré mantelzorgwoningen binnen de gemeente Nijkerk wordt uitgebreid. Dit als gevolg van een motie van het CDA die unaniem door de raad is aangenomen. Het gaat vooral om woningen in situaties waar de zorg is gewenst.

Wijnand Kooijmans

Op dit moment is in veel situaties de bouw van een mantelzorgwoning nog niet toegestaan, veelal omdat er nog geen sprake is van intensieve zorg. Vaak is echter wel directe zorg gewenst, zonder dat deze intensief behoeft te zijn.

Dat maakt dat het college van burgemeester en wethouders nu heeft besloten de regels te verruimen. Wethouder Harke Dijksterhuis: ,,We willen de bouw van meer pré mantelzorgwoningen mogelijk maken dat we verwachten dat we meer voor elkaar gaan zorgen en onze inwoners zo lang mogelijk zelfredzaam blijven.”

GOED ONDERBOUWD Bij intensieve zorg kan nu al een mantelzorgwoning worden gebouwd, mits daarvoor voldoende ruimte aanwezig is. Hierdoor wordt het mogelijk dat mantelzorgers en verzorgenden in elkaars nabijheid kunnen wonen. Voorwaarde is dat de behoefte wordt aangetoond via een huisarts, wijkverpleegkundige of door de gemeente aangewezen sociaal medische adviseurs. Ook met deze verklaring goed onderbouwd zijn.

Voor pré mantelzorgwoningen is geen noodzaak aanwezig voor de aanwezigheid van intensieve zorg of ondersteuning. De enige eis is dat dat iemand minimaal zeventig jaar oud moet zijn. Een zorgindicatie is niet nodig. Voor aanvragen onder de zeventig jaar kan eventueel door de gemeente een hardheidsclausule worden toegepast. Dit in situaties als er zicht bestaat op het ontstaan van een intensieve zorgrelatie binnen een termijn van tien jaar.

ÉÉN WONING PER PERCEEL Per perceel is één pré zorgwoning toegestaan. Ook zijn er regels waaraan de woning moet voldoen. Indien de behoefte aan mantelzorg wordt beëindigd door overlijden of verhuizing mat de mantelzorgwoning niet langer worden gebruikt als woning. De woning moet dan in zijn geheel of in delen worden verwijderd. Dit geldt ook bij voortijdige beëindiging van de tijdelijke vergunning.

Om de twee jaar wil de gemeente het beleid evalueren. Daarbij worden de dan geldende bepalingen uit de Omgevingswet betrokken.

advertentie
advertentie