Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Financieel misbruik van ouderen is een groeiend probleem

Nijkerk richt lokale samenwerking op tegen misbruik van ouderen

16 juni 2021 om 13:00 Politiek

NIJKERK Op de Werelddag van het Bewustzijn van Ouderenmisbruik wordt stilgestaan bij misbruik tegen ouderen. De gemeente Nijkerk heeft het initiatief genomen om samen met verschillende partners een lokale alliantie op te richten. Hierdoor kunnen de partners (financieel) misbruik beter herkennen, signaleren en stoppen. 

Op dinsdag 15 juni startte de eerste bijeenkomst met een aantal partners om te komen tot de Alliantie Veilig Ouder Worden Nijkerk. Gemeente Nijkerk: ,,Veel ouderen zijn slachtoffer van financieel misbruik door een naaste.  Dat kan lange tijd onopgemerkt blijven. De notaris krijgt niet meteen argwaan bij de aanpassing van het testament en de wijkverpleegkundige vraagt in de regel niet naar geldzaken. Het kan enorm helpen als beide beroepsgroepen elkaar weten te vinden bij een niet-pluisgevoel. Ook in Nijkerk hebben we te maken gehad met schrijnende zaken waarbij sprake was van financieel misbruik. Uit onderzoek van de laatste jaren blijkt dat maar liefst 1 op de 20 ouderen in Nederland te maken heeft met ouderenmishandeling. Daarbij gaat het in veruit de meeste gevallen om financieel misbruik. Soms gaat dit om enkele honderden euro’s, soms zelfs om tonnen.’’

Schokkend dat zo veel ouderen financieel worden misbruikt

ALLIANTIE Een lokale alliantie bestaat uit zakelijke partijen, zoals notarissen, banken en bewindvoerders, gecombineerd met professionals uit het sociaal domein. Zij kunnen met elkaar concrete, geanonimiseerde situaties van ouderenmisbruik bespreken, leren van elkaars kennis en ervaringen en zo ouderen helpen om misbruik te voorkomen.

Wethouder Harke Dijksterhuis was aanwezig bij de aftrap van de lokale alliantie om het belang van de samenwerking op dit vlak te onderstrepen. Dijksterhuis: ,,Ik vind het schokkend dat zo veel ouderen financieel worden misbruikt. Mooi om te constateren dat zo veel partijen aan de slag willen om financiële uitbuiting te voorkomen. Ik hoop dan ook dat de resultaten van de Alliantie Veilig Ouder Worden Nijkerk snel zichtbaar mogen worden.’’

MELDEN ,,Maakt u zich zorgen over financieel misbruik in uw omgeving of van uzelf? Meld het via Veilig thuis: 0800-2000 of de gemeente Nijkerk 14 033. Op de websites www.nijkerk.eu en www.wegwijzernijkerk.nl vindt u tips om financieel misbruik te voorkomen,’’ aldus gemeente Nijkerk. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie