Afbeelding
Maranke Pater

‘Er is een dreigende situatie in Paasbos ontstaan’

18 november 2020 om 11:00 Politiek

NIJKERK Hangjongeren en jongvolwassenen veroorzaken overlast in de omgeving van winkelcentrum Paasbos. Om het bestuur van de gemeente te dwingen ingrijpende maatregelen te treffen hebben raadsleden Matthias Blankesteijn (CDA) en Niels Staal (VVD) een motie ingediend die raadsbreed is aangenomen.

In 2018 kwamen de eerste signalen van overlast in de wijk binnen. ,,Destijds zijn inwoners uitgenodigd voor gesprekken. De emoties zaten toen al aardig hoog, mensen voelden zich machteloos.” Volgens de politie was de aanpak van de overlast lastig, omdat er op momenten dat zij patrouilleerden geen strafbare feiten werden gepleegd. ,,Als er een politieauto verschijnt, houden de overlastgevers zich koest. De politie moet ter plaatse een overtreding constateren om te kunnen handhaven, en dat lukt dus zo niet. Daarom pleitten wij in de motie voor een hangverbod, zodat de politie kan handhaven als mensen zich na 23.00 op die plek begeven.”

DREIGENDE SITUATIE Niels Staal heeft twintig jaar in Paasbos gewoond en geeft aan dat de problemen al langere tijd bestaan. ,,Het is een probleem dat niet gisteren of vandaag is ontstaan. We hebben vorig jaar ons maandelijkse VVD café een keer verplaatst naar Paasbos en de verhalen die we toen hoorden, waren soms echt heftig. Mensen zijn soms bang om jongeren aan te spreken, ze durven geen melding meer te doen omdat ze bang zijn dat hun ruiten ingegooid worden. Er is een dreigende situatie ontstaan. Juist dan is het belangrijk dat de inwoners weten dat ze gehoord worden.”

Volgens Blankesteijn moet wel in het oog gehouden worden dat het samenkomen van jongeren normaal gesproken nog geen probleem vormt. ,,Door de coronamaatregelen is er nu een verbod op samenkomen. Buiten corona om is het idee dat jongeren met elkaar chillen, bijvoorbeeld rond het winkelcentrum, geen punt en we moeten dus niet doen alsof dat bij voorbaat niet de bedoeling is.”

We willen dat Nijkerkers zich veilig kunnen voelen in hun eigen woon- omgeving, dat is echt een basisbehoefte

CRIMINALITEIT Volgens Staal komt een deel van de groep niet uit Nijkerk, maar uit omliggende plaatsen. ,,Een deel van de groep houdt zich bezig met zwaardere criminaliteit, denk aan de handel in drugs. Sommigen zijn in Amersfoort actief en wijken uit naar Nijkerk omdat Amersfoort kennelijk strenger handhaaft.” Rondom het winkelcentrum ligt regelmatig afval, zoals lachgaspatronen. Binnen Nijkerk zijn meer plekken waar door de jeugd ‘gehangen’ wordt, zoals de parkeerplaats naast het station en op het parkeerdek van parkeergarage de Bonte Koe. Staal: ,,Ook hier wordt drugs gedeald. Vanuit de Bagijnenstraat hebben diverse inwoners ons benaderd over overlast. We willen dat Nijkerkers zich veilig en comfortabel kunnen voelen in hun eigen woonomgeving, dat is echt een basisbehoefte.”

ZICHTBAARHEID Het CDA pleit voor cameratoezicht op het station, omdat veel fietsen gestolen worden en omdat er vernielingen plaatsvinden. ,,De gemeente heeft zoveel tools in handen om iets aan de overlast te doen, vooral als er problemen zijn die al een hele tijd spelen”, aldus Blankesteijn.

Volgens Staal is het ook belangrijk dat de gemeente laat zien dat ze meer doet aan veiligheid op straat ,,Zichtbaarheid is hier een sleutelwoord in. De burgemeester had een aantal zaken die we aandroegen in de motie al in gang gezet en hij neemt dit ernstig op. We hopen ook dat er een snelle investering komt in de wijk voor de herontwikkeling van het winkelcentrum. Woningbouw en een nieuw winkelcentrum geven een boost aan de wijk. Als mensen zien dat er in geïnvesteerd wordt, komt er ook een andere beweging op gang.”

Paasbos is geen achterstandswijk, het is er goed leven en vertoeven

Vanuit de winkeliers komt er ook een steeds hardere roep om maatregelen. Blankesteijn: ,,Volgens de vastgoedbeheerder zijn jongeren op het dak geklommen waar ze voor 5000 euro schade hebben aangericht. De winkeliers klagen dat de omgeving er niet netjes uit ziet. Zij willen ook dat er meer maatregelen genomen worden.”

UPGRADE De overlast is groot, maar beide heren beamen dat het gemeenschapsgevoel in de wijk hoog is. Blankesteijn: ,,Paasbos is geen achterstandswijk, het is er goed leven en vertoeven. Het behoud van voorzieningen als een winkelcentrum, een sporthal en een wijkcentrum zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de wijk. De wijk verdient wel een upgrade die, als het even kan, wat ons betreft al voor 2024 plaats mag vinden.”

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie