Silvia Breeman (links) en Lisette Lanting van het VVV Informatiepunt Lekker Nijkerk.
Silvia Breeman (links) en Lisette Lanting van het VVV Informatiepunt Lekker Nijkerk. Maranke Pater

Verbinding en advies op maat in tijden van corona

22 juli 2020 om 16:00 Corona Coronavirus

NIJKERK Verbinding is het sleutelwoord geweest in coronatijd, vinden Silvia Breeman en Lisette Lanting van VVV Informatiepunt Nijkerk. De afgelopen maanden bood de VVV veel informatie in een stad met restricties.

Tijdens de lockdown konden de medewerkers van de VVV en Boekhandel Roodbeen - die in hetzelfde pand zitten - zien wat de community van de stad was volgens Lanting: ,,De stad kwam tot stilstand. Het werd een stuk rustiger. Het waren de Nijkerkers die we tijdens de lockdown hielpen, het toerisme verdween. We gingen veel intensiever mensen op afstand adviseren. De bibliotheek ging dicht en mensen kregen leeshonger. Ouders zochten educatieve spelletjes voor hun kinderen omdat de scholen sloten.”

Vanuit de VVV werden, voor corona, regelmatig op de radio tips gegeven voor activiteiten. Ook dit kwam stil te liggen tijdens de lockdown, waarin activiteiten en evenementen niet doorgingen. Lanting: ,,Het was het belangrijkste om mensen niet meer naar één en dezelfde plek te krijgen vanwege de drukte die het zou kunnen veroorzaken. We zijn advies op maat gaan geven als mensen belden of langs kwamen om ideeën op te doen.” Wat de dames opviel, is dat de Nijkerkers massaal Klompenpaden zijn gaan lopen. Breeman: ,,Door de lockdown kwamen mensen thuis te zitten en zijn ze erachter gekomen hoe mooi hun eigen stad eigenlijk is. Mensen hebben soms het idee dat om te recreëren je ver weg moet gaan, maar dat blijkt helemaal niet waar te zijn.” Mensen bleven in hun eigen omgeving en gingen wandelen. Lanting: ,,Geoefende wandelaars hadden meer tijd en wilden langere wandelingen maken. Om wandelingen meer uitdaging te geven, werden de klompenpaden opgezocht.” Breeman: ,,Producten om de natuur mee te ontdekken werden veel gekocht, zo hadden kinderen een educatieve wandeling.”

Door de lockdown kwamen mensen erachter hoe mooi hun eigen stad eigenlijk is.

STADSGIDS Nu de maatregelen versoepeld zijn, merken Lanting en Breeman dat er een ander type toerist naar Nijkerk is gekomen. ,,Normaal gesproken reizen mensen naar het buitenland, nu hebben ze de kans genomen om Nederland te ontdekken. De evenementen die we hier hadden, waren natuurlijk een kers op de taart. Nu komen mensen echt voor het historische karakter van een middeleeuws stadje. Ons stadscentrum wordt echt gewaardeerd door mensen die uit bijvoorbeeld Almere komen”, aldus Breeman. Sinds kort biedt de VVV een beknopte stadsgids aan waar ook de winkels en horecagelegenheden uit de binnenstad in vermeld staan. Hierin worden ook de bezienswaardigheden van de stad gepromoot.

De openstelling van de terrassen heeft ook veel voor de stad gedaan. Lanting: ,,Het is een mooi voorbeeld van hoe we ondanks alle restricties toch een mooi stadsgezicht kunnen bieden. De markt werkt samen met de horecagelegenheden om ook op de vrijdag toeristen en inwoners een plek te kunnen geven en dat is een prachtige ontwikkeling.”

MAATWERK De opgelegde restricties vallen voor Nijkerk in de ogen van Lanting en Breeman mee: ,,In Nijkerk werd al veel maatwerk geboden. Gedurende de lockdown is de bakker weer zijn brood gaan bezorgen en zijn de restaurants voor afhaalmaaltijden open geweest. Natuurlijk is het wel een grote domper voor plekken als het museum en het stoomgemaal. Wat we nog wel erg missen zijn de stadwandelingen. Dit is de perfecte manier om mensen een beeld te kunnen geven over de stad. Gelukkig wordt er weer gesproken over de opstart ervan”, aldus Lanting.

Lekker Nijkerk heeft onlangs een taartenbakwedstrijd georganiseerd voor inwoners. Breeman: ,,Dit werd helemaal aangepast aan de omstandigheden. Taarten werden door thuisbakkers gemaakt en door een jury op locatie getest.” Het is volgens de VVV-medewerkers fijn dat ze sommige evenementen in afgeslankte vorm kunt aanbieden. Breeman: ,,Het is alleen nog de grote vraag of we bijvoorbeeld de kerstmarkten groots kunnen laten plaatsvinden. Vooralsnog genieten wij en de inwoners en toeristen van de kleine dingen, zoals de bespeling van het carillon. Maar ook organisatoren zijn creatief: Sjaak de Korte organiseert jaarlijks de Fiets4daagse waar hij nu de Fiets4maanden van heeft gemaakt, zodat mensen verspreid over een paar maanden lange fietstochten kunnen maken van tussen de 30 en 60 kilometer.”

Nijkerk heeft een kans om zich te laten zien aan nieuwe gasten.

VERBINDING VVV Informatiepunt Nijkerk heeft gedurende de lockdown direct informatie ingezameld over de openstellingen van winkels en horeca. ,,We hebben mensen een beeld kunnen geven welke extra diensten er werden aangeboden op onze website. Hier werd veel gebruik van gemaakt, door inwoners, maar ook door horecaondernemingen die hun aanbod erop konden zetten.” Er kwam verbinding tot stand door een NOV-appgroep te starten waar initiatieven in werden genoemd. ,,Sommige winkeliers hebben hun deuren gesloten, wat voornamelijk ketens waren, de zelfstandige ondernemers bleven allemaal open.”

MONITOR Op dit moment draait de VVV mee in de bezoekersmonitor. Online kan aangegeven worden of het in Nijkerk druk is, waarbij Nijkerk op een kaart rood kleurt. Mensen van buitenaf kunnen zo online zien hoe druk een stad of dorp is en de keuze maken om naar minder drukke plekken te gaan. Lanting: ,,Nijkerk heeft, doordat er een veel grotere stroom toeristen is, een kans om zich te laten zien aan nieuwe gasten. Daarom is het belangrijk om je als ondernemer of instelling zo gastvrij mogelijk op te stellen, dan komt men nog een keer terug.”

Bekijk hieronder de bijbehorende video.


Dit artikel kwam mede tot stand in samenwerking met de gemeente Nijkerk.

Door Maranke Pater

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie