Afbeelding
Google Maps

Naam 'Huis van de Stad' is van tafel

Politiek Gemeentehuis verhuist naar pand Rabobank

NIJKERK Het pand van de Rabobank aan de Van 't Hoffstraat krijgt de titel 'gemeentehuis'. Daarmee wordt de titel 'Huis van de Stad' op een zijspoor geschoven. Irene Moest (PRO21) nam hiertoe het initiatief en kreeg alle overige fracties mee, inclusief het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

Nijkerk is een gemeente met meer kernen en daarom wordt de naam stadhuis of Huis van de Stad niet meer zo gewenst gevonden. Alle partijen stemmen in met de verkoop van het pand van de Rabobank voor een bedrag van vijf miljoen euro en drie miljoen euro voor de verbouwing.

PARKEERPROBLEMEN Wethouder Wim Oosterwijk zegt toe met de buren in gesprek te gaan en daarbij ook het parkeren aan de orde te stellen. Alle partijen zijn benaderd door een buurman die parkeerproblemen voorziet. De verwachting van de gemeente is dat dit overigens niet zo zal zijn. Maar het gesprek wordt zeker aangegaan, ook met bedrijven die zelf niet over parkeerruimte beschikken.

TERUGKEER Joop van Ruler (CDA) en Aart Klompenhouwer (De Lokale Partij) nemen wel stelling tegen een eventueel over tien jaar alsnog terugkeren naar het plan voor een Huis van de Stad in de Havenkom. Klompenhouwer: ,,Geldverspilling, onverstandig en het doet afbreuk aan wat wij vanavond besluiten." De overige partijen gaan mee in het raadsvoorstel waarin de mogelijkheid wel wordt opengehouden.

NADELEN Boudewijn van der Woerd (VVD) ziet op de huidige plek van het stadhuis het liefst op korte termijn woningbouw verrijzen. Marina Lanting (ChristenUnie/SGP) ziet in de verhuizing wel nadelen voor de ondernemers uit de binnenstad. Veel medewerkers van de gemeente lopen nu toch vaak even naar de binnenstad. Met een slogan 'Met de fiets naar de binnenstad, je bent er zo' kunnen ondernemers uit de binnenstad het personeel van de gemeente wellicht alsnog behouden, denkt zij. 

Wethouder Wim Oosterwijk ziet het besluit als een afsluiting van een periode. Maar ook als start van een nieuwe periode met verbouwen, verhuizen en de organisatie op orde brengen. Het gaat, zo zegt hij, niet om de stenen maar om de mensen die straks werken in het nieuwe gemeentehuis.

advertentie