Acteurs en zangers uit Hoevelaken en omgeving hebben een jaar gerepeteerd om het stuk op de planken te brengen.
Acteurs en zangers uit Hoevelaken en omgeving hebben een jaar gerepeteerd om het stuk op de planken te brengen. Gerrit Steen

Musicalgroep Hoevelaken met musical ‘Kaïn’ op de planken

26 januari 2023 om 08:00 Podiumkunsten

HOEVELAKEN Musicalgroep Hoevelaken vertelt op zaterdag 11 en zondag 12 februari het verhaal van Kaïn, zwervend door de oerverhalen (Genesis). Acteurs en zangers uit Hoevelaken en omgeving hebben een jaar gerepeteerd om het stuk op de planken te brengen. Kerkzaal De Eshof wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een heus theater. Een muzikaal combo verzorgt de live-begeleiding van het koor en de solisten.

Het verhaal wordt op geheel eigen wijze verteld, daarbij gebruikmakend van het script en de muziek van Gerard van Amstel en Gerard van Midden, vertelt producent Nel Stoffelsen. ,,Samen met Kaïn zwerven we langs misschien wel de bekendste verhalen uit het oude testament. De schepping, Adam en Eva in het paradijs, de toren van Babel, de ark van Noach. Verhalen die vrijwel zeker beelden bij je oproepen. Misschien denk je aan beroemde meesterwerken uit kunstmusea of juist aan de kleurrijke plaatjes uit de kinderbijbel. Door de musical Kaïn komen deze verhalen ineens op een heel andere manier tot leven. Ze broeien en bruisen.”

Samen met Kaïn zwerven we langs misschien wel de bekendste verhalen uit het oude testament

OERKNAL De musical begint met een knal, vervolgt Stoffelsen. ,,Een oerknal. De toren van Babel stort in. Kaïn staat op uit de puinhopen. De puinhopen van zijn leven. Sinds zijn broer Abel is gestorven, is Kaïn zwervend. Niet in staat om zichzelf onder ogen te komen. Doordat Kaïn wegkijkt, kunnen wij dat juist niet. We moeten blijven kijken en ons best doen het te snappen. Wat vertellen deze verhalen ons? Een zoektocht. Een zwerftocht. Is er goed én kwaad in God? Mag goed en kwaad naast elkaar bestaan? Ook in ons? Mogen we instorten en ook weer opstaan?” 


Iedere maandagavond repeteert een groep enthousiaste zangers en acteurs. Foto: Gerrit Steen.

HERKENNING Predikant Ellie Boot vult aan: ,,Kaïn is ieder van ons. Ook wij zoeken een weg door het leven met de last van ons verleden op onze schouders. Tegelijk kunnen we onszelf vast ook herkennen in andere personages. In de verontwaardiging van mensen op de markt, die Kaïn en mensen zoals hij niet ‘moeten’. In Noach, die de mensheid wil redden. In Eva die zoekt naar kennis, want kennis geeft je een gevoel van houvast en macht; ja, kennis maakt je een beetje gelijk aan God. Misschien herkennen we ons zelfs wel in de officier van justitie, die Noach en God aanklaagt voor het beramen van moord.”

TOTAALBELEVING Musical maken is het betekenisvol overbrengen van een verhaal, met muziek, dans en zang. Een totaalbeleving. Iedere maandagavond repeteert een groep enthousiaste zangers en acteurs onder leiding van Simonet Schoon (regie) en Lodewijk de Vries (muziek), daarin bijgestaan door Annemieke Huurdeman, David Roelofs en Kirstin Siteur. Nel Stoffelsen is producent. De musical wordt uitgevoerd in het weekend van 11 en 12 februari 2023 in De Eshof te Hoevelaken.

De voorstellingen vinden plaats op zaterdagmiddag 11 februari om 14.00 uur, zaterdagavond 11 februari om 19.30 uur en zondagmiddag 12 februari om 14.00 uur. Meer informatie en toegangskaarten via www.musicalhoevelaken.nl/tickets.

Afbeelding
Gerrit Steen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie