Afbeelding
Foto Shutterstock

Voordelen van een goede arbodienst

Partnercontent

Ben je werkgever? Dan ben je verplicht om minimaal een basiscontract af te sluiten met een arbodienst. Je krijgt namelijk ooit te maken met een of meerdere zieke werknemers die allemaal volgens de Arbowet passende zorg moeten krijgen. Daarnaast horen ze ook begeleiding en voorlichting te krijgen. Hier komt de arbodienst bij kijken. Een arbodienst heeft echter nog veel meer voordelen. In dit artikel lees je alles wat je over een goede arbodienst moet weten. 

Wat is de arbodienst?

Een arbodienst is erg belangrijk, aangezien het werkgevers én werknemers ondersteunt bij verzuim en andere arbeidsomstandigheden. Meestal wordt een arbodienst ingeschakeld voor de verzuimbegeleiding van zieke werknemers. Dit is zo door de Wet Verbetering Poortwachter. In deze wet staat namelijk dat het verplicht is om een bedrijfsarts in te schakelen wanneer een medewerker zich ziek meldt. De bedrijfsarts is één van de vier deskundigen die bij de arbodienst horen. De andere drie deskundigen zijn een arbeids-en organisatiedeskundige, een arbeidshygiënist en een veiligheidsdeskundige.

Wat zijn de voordelen van een goede arbodienst?

We raden het niet alleen aan om een arbodienst in de arm te nemen omdat het wettelijk verplicht is, maar ook omdat het veel voordelen met zich meebrengt. Zo krijg je passende adviezen en worden de risico’s op ziekteverzuim beperkt. Een goede arbodienst past bij jouw organisatie en die vind je door in zee te gaan met een partij die de beste dienst voor jou uitzoekt. Denk aan een partij zoals HR Navigator. Deze  HR vergelijkingssite vindt de beste arbodienst voor jouw onderneming.

Passende adviezen

Heb je een goede arbodienst gevonden die bij jouw organisatie past? Dan zal de arbodienst jou passende adviezen geven. Let wel op dat je niet voor een gratis arbodienst gaat. Deze steken vaak minder moeite in jou en jouw onderneming. Daarnaast wordt de bedrijfsarts vaak te laat ingezet bij deze gratis contracten. Dit zorgt meestal voor meer problemen, want elke onnodige verzuimdag kost je ongeveer €250!  Een passende arbodienst kost wat meer geld, maar helpt jou en jouw medewerkers verder. 

Begeleiding bij verzuim

Zieke medewerkers worden begeleid door de bedrijfsarts. De bedrijfsarts levert binnen 6 weken een probleemanalyse. In deze probleemanalyse vind je ook richtinggevend advies. Stel samen met de medewerker een plan van aanpak op gebaseerd op de analyse en het advies. Hierdoor kan de medewerker beter herstellen.

Beperken van risico’s ziekteverzuim

De arbodienst helpt jou ook om verzuim te voorkomen. Medewerkers hebben onder andere vrij toegang tot de bedrijfsarts en de bedrijfsarts heeft toegang tot alle werkplekken. Daarnaast wordt er afgestemd tussen de bedrijfsarts en de preventiemedewerker. 

advertentie