Afbeelding
Foto door polardaustin form PxHere

Gratis wifi in Nijkerk niet veilig

20 september 2021 om 08:15 Partnercontent

In Nijkerk komen er, zoals overal in Nederland, steeds meer wifi hotspots bij. Natuurlijk is er gezorgd voor gratis wifi in de bibliotheek en in het stadhuis. Maar ook ondernemers bieden hun gasten gebruik van hun netwerk. Vaak moet je dan klant of lid zijn en misschien even vragen om het wachtwoord. 

Er zijn echter ook plaatsen waar je niet eens klant hoeft te zijn of naar binnen hoeft. Zonder wachtwoord kun je gewoon verbinding maken. Bij anderen is er wel een wachtwoord, maar als je ooit gebruik hebt gemaakt van dat netwerk, maakt je telefoon automatisch opnieuw verbinding als je in de buurt komt. 

Met apps zoals Wiman en Instabridge kun je gemakkelijk gratis netwerken vinden en er gebruik van maken. Volgens deze apps zijn er gratis netwerken te vinden bij Eetcafé Old Niekark en de Shell-pomp, maar ook bij Wim en Anke thuis. Deze apps zijn afhankelijk van gebruikers om de gegevens in te voeren, dus niet alle gegevens zullen kloppen of up-to-date zijn. 

Je moet wel weten dat het niet veilig is om te internetten via deze gratis netwerken, waar je met meerdere gebruikers via hetzelfde wachtwoord (of zonder wachtwoord) verbinding kan maken. Het is niet slim om zonder VPN deze netwerken te gebruiken. 

Hoe gevaarlijk zijn gratis wifinetwerken?

Als je op een openbaar netwerk zit, of een netwerk waarbij meerdere gebruikers van hetzelfde wachtwoord gebruik maken, kunnen de andere gebruikers met simpele software meekijken. Thuis kun je er waarschijnlijk vanuit gaan dat de andere gebruikers familieleden zijn, maar op een netwerk in een hotel of bij de benzinepomp weet je niet wie de andere gebruikers zijn en wat hun bedoelingen zijn. 

Oplichters richten zich op deze netwerken om het internetverkeer van gebruikers te onderscheppen of zelfs toegang te krijgen tot de apparaten. Hun doel is om jouw gegevens te krijgen en hier geld mee te verdienen. Ze kunnen je persoonlijke gegevens verkopen. Of met software je eigen toegang blokkeren (ransomware) en dan losgeld vragen. Of ze kunnen direct gebruik maken van je creditcardgegevens. 

Gebruik altijd een VPN

Een VPN is een Virtueel Privé Netwerk dat al je internetverkeer versleuteld en beveiligd omleidt via een server. Hierdoor word je als het ware onherkenbaar op het netwerk en kunnen andere gebruikers niet langer meekijken. 

Een VPN is net zo essentieel als antivirussoftware. Je koopt een pakket bij een van de VPN diensten en installeert daarna de software op je apparaat. Dit is meestal in de vorm van een app. En zo kun gemakkelijk en veilig gebruik maken van alle gratis wifihotspots in Nijkerk. En misschien zelfs bij Wim en Anke voor de deur. 

Onthoud echter wel dat zelfs de beste VPN diensten je niet kunnen beschermen tegen je eigen fouten. Als jij zelf je gegevens geeft aan oplichters of per ongeluk malware download, is er geen VPN of antivirussoftware die je kan helpen. Blijf dus altijd opletten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie