Afbeelding
Geld lenen

Geld lenen was nooit zo goedkoop

Partnercontent

Al een aantal jaren is de rente erg laag. En de bodem lijkt nog niet in zicht. Een lening afsluiten is nu dus goedkoper dan ooit. Een dure aanschaf die je steeds maar niet kon betalen, kan nu misschien toch werkelijkheid worden. Eindelijk die oude keuken vervangen? Of toch die nieuwe auto kopen? Het wordt allemaal makkelijker. Toch moet je er goed op letten waar en hoe je geld leent. Verschillende aanbieders rekenen verschillende tarieven. Het type lening heeft daarnaast een nog grotere invloed op de hoogte van de rente.

Rood staan

Een manier van geld lenen die het voor veel mensen net even makkelijker maakt om het einde van de maand te halen, is rood staan. Dit is echter zo’n beetje de duurste vorm van lenen. Ondanks de huidige lage rentestand kost rood staan nog steeds minimaal ongeveer 9%. Even verder kijken dus.

Doorlopend krediet

Een iets goedkopere leenvorm is het doorlopend krediet. Dit is handig als je af en toe wat extra geld nodig hebt. De rente is variabel. Normaal gesproken is dat een nadeel, omdat je maandlasten onverwacht kunnen stijgen. Nu de rente al jaren voornamelijk daalt, kan je het echter juist als een voordeel zien.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is het meest geschikt als je niet langer kan wachten met het kopen van die dure televisie of die mooie auto. De rente en de looptijd van de lening staan vast, dus je weet waar je aan toe bent. Nu de rente zo laag is, kost het relatief weinig om dit soort aankopen met een lening te financieren. Heb je al een persoonlijke lening of een doorlopend krediet? Een lening oversluiten naar een goedkopere lening is wellicht mogelijk. Hierdoor kun je in sommige gevallen veel geld besparen.

Hypotheek

De lening waar de hoogte van de rente misschien wel het belangrijkste is, is de hypotheek. Als je nu een hypotheek afsluit, kun je door de lage rente meer lenen. Bij een bestaande hypotheek staat de rente vaak al voor lange tijd vast waardoor je niet meteen iets merkt van de daling van de rente. Dan is het goed om te kijken of je je hypotheek kunt oversluiten.

Als je je hypotheek vervroegd aflost, wat je in feite doet als je de lening oversluit, moet je de bank een boete betalen. Deze boete hangt af van het verschil tussen de rente die je nu betaalt en de rente die je zou betalen als je de hypotheek nu afsluit. Oversluiten heeft dus alleen zin als de huidige rentetarieven van de nieuwe bank lager zijn dan die van je oude bank. Het kan hoe dan ook geen kwaad eens met je hypotheekadviseur te gaan praten!

advertentie