Afbeelding
Overhemd boord

Welke verschillende boorden zijn er voor overhemden?

7 april 2020 om 07:46 Partnercontent

Overhemden zijn er in alle maten en soorten; van zakelijke overhemden tot casual overhemden. Hoe een overhemd eruit ziet, wordt mede bepaald door het soort boord die het overhemd heeft. De boord geeft het overhemd een karakter en een bepaalde stijl. Een overhemd is niet compleet zonder boord. De laatste jaren krijgt de boord steeds meer aandacht. De boord is namelijk ook afhankelijk van de gelegenheid waarvoor je het overhemd aantrekt.Gelukkig is er tegenwoordig een ruime keus. In dit artikel zullen de belangrijkste type boorden worden beschreven en voor welke gelegenheid ze geschikt zijn. 

Boorden waren niet altijd zo zoals ze nu zijn. Sinds het begin heeft de boord meerdere vormen en groottes gekend. Dit zorgde ook voor de variatie die er op dit moment bestaat. Tot de Tweede Wereldoorlog werden losse boorden boven het overhemd gedragen. Deze konden zo makkelijk gesteven, vervangen en gereinigd worden. Toen er meer vraag was naar unieke stijlen zijn er boordvariaties ontstaan.In het algemeen geldt voor de boord dat bij de goede pasvorm er tussen de kraag en je hals nog twee vingers passen. 

De verschillende soorten 

Straight point boord: Ook wel de klassieke boord genoemd. Dit is een kraag waar de punten naar beneden hangen. Deze kraag is het meest gangbaar bij een pak waarbij ook een stropdas wordt gedragen. Maar de kraag is ook prima te combineren voor een casual look. Met deze kraag zit je dus altijd goed. 

Wide-spread boord: Dit is een moderne en populaire variant. De kraag is zoals de naam al zegt, wijd uitgesneden. Hierdoor is er ruimte voor een dikkere knoop of een dikkere stropdas. Deze boord is dus erg geschikt om bij een chique gelegenheid te dragen waarbij vaak een stropdas wordt gedragen. Door de verdere uit elkaar staande punten valt de knoop mooi tussen de boord. Let alleen wel op dat de knoop dik en breed genoeg is. Anders is er teveel ruimte bij de kraag. Dit ziet er minder mooi uit. Een knoop die bijvoorbeeld goed te gebruiken is bij deze boord, is de dubbele windsor knoop.

Cut-away boord: Zeer strakke kraag. Zoals deze naam ook al letterlijk verklapt, is de kraag volledig weggesneden. Bij deze boord wordt bijna altijd een stropdas gedragen. De punten zitten iets verder uit elkaar dan de bij de traditionele boord, en zijn niet recht gesneden, maar lopen een beetje rond naar achter. Hierdoor valt de kraag wijder en oogt het stijlvol. Een dikke of brede knoop is ook hier het mooist.

Button-down boord: Dit is een Amerikaanse variant die is ontstaan voor het sporten. De button-down is eigenlijk bedoeld voor het spelen van polo, om de kraag altijd goed op zijn plek te laten zitten. Er zitten knoopjes op de kraag zodat de punten vastgemaakt kunnen worden. Het is meer een vrijetijdsoverhemd en dus voor informele gelegenheden bedoeld. Als je een stropdas draagt, kan je beter een andere boord kiezen. Deze is ook verkrijgbaar als Hidden-button-down waarbij de knoopjes op de kraag bedekt zijn, zodat deze minder opvallen.

Pointed-pin boord: Bij deze boord ligt de knoop erg hoog in de nek. Wat een oplossing is voor een man met een langere nek. Bij de kraag zit aan elke kant een klein gaatje waardoor een pin achter de knoop kan worden geplaatst. Deze zal dan de knoop van de stropdas een beetje optillen, wat net even iets eleganter overkomt. Tevens houdt het ook mooi de knoop op zijn plek. Dit is erg geschikt voor de feestelijke gelegenheden.

Wingtip boord: In het Nederlands: de vadermoordenaar. Dit type boord is erg formeel. Het is een opstaande kraag, waarbij de punten alleen van voren te zien zijn. Ook zijn de knopen bijna altijd bedekt. Het wordt vooral gedragen onder een rokkostuum of onder een smoking, meestalmet een vlinderdas, rokkostuum strikje of smoking strik.

Mao-boord: Is een boord zonder boordpunten en heeft een opstaande kraag. De boord is gebaseerd op de Aziatische stijl, en is redelijk populair aan het worden.

Er zijn nog enkele variaties op deze type boorden, maar dit zijn de belangrijkste en meest bekende boorden. De boord is dus belangrijk voor de gelegenheid en de uitstraling die je creëert. Ga je meer voor een zakelijke uitstraling of voor een casual look? Ook is het afhankelijk van het wel of niet dragen van een stropdas of een strik. Voor de verschillende variaties kan je kijken bij het merk John Miller en voor nog meer boorden kun je kijken op de site van de overhemdenspecialist van Nederland, Overhemden.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie