Afbeelding
Foto door thiago japyassu via Unsplash

Verduurzaam je woning en bespaar op je energierekening

5 maart 2024 om 10:18 Partnercontent

De prijzen voor gas en stroom zijn in een paar jaar tijd fors gestegen. Weliswaar zijn de prijzen in 2024 weer wat gedaald ten opzichte van de piek in 2022 en 2023. Maar zo goedkoop als voor de Russische inval in Oekraïne zullen gas en stroom niet meer worden. Alle reden dus om te bekijken hoe je energie kunt besparen. Je kunt beginnen met je huis goed te isoleren. Dat kan met tochtstrips, maar het meeste effect bereik je met spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. Bijkomend voordeel is dat deze maatregelen in de zomer ook de warmte langer buiten de deur houden.

Waarom heeft jouw huis nog geen zonnepanelen?

Is er een goede reden waarom er op het dak van jouw huis nog geen zonnepanelen liggen? Veel huiseigenaren hebben de stap nog niet gezet omdat zonnepanelen kopen een flinke investering betekent. Maar je kunt als particulier in aanmerking komen voor subsidie via de gemeente. Ook betaal je geen btw, want die wordt niet meer in rekening gebracht op zowel de aanschaf als de installatie. De rompslomp van het achteraf terugvragen van de btw is daarmee van de baan. Ook bedrijven kunnen via verschillende regelingen in aanmerking komen voor subsidie voor zonnepanelen op het dak van kantoor, winkel, horeca of ander zakelijk pand.

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Als je kiest voor zonnepanelen in Nijkerk dan hangt het van een paar factoren af hoeveel rendement de panelen opleveren en op welke termijn je je investering hebt terugverdiend. Omdat eigenaren van zonnepanelen minder betaald krijgen voor teruggeleverde stroom, moet je tegenwoordig iets langer geduld hebben voordat je winst gaat maken. Maar gemiddeld is dat na zo’n 7 jaar. Aangezien zonnepanelen na gemiddeld 25 jaar meegaan betekent dit dat je minstens 18 jaar kunt genieten van gratis stroom. Er bestaat verschil in kwaliteit van zonnepanelen en dit heeft dus ook invloed op het rendement. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel zonlicht de panelen kunnen opvangen. Een dak gericht op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten is in dat geval het meest gunstig. Is je dak op het noorden gericht, dan is de opbrengst een stuk minder. Soms kan dit echter toch nog rendabel zijn, je kunt een deskundige een berekening laten maken van de te verwachten opbrengst.

De warmtepomp

Je kunt nog meer doen om je woning duurzamer te maken, namelijk de aanschaf van een warmtepomp. Deze kan de cv-ketel op gas volledig vervangen, maar je kunt ook kiezen voor een hybride pomp. Deze krijgt ‘bijstand’ van de cv-ketel als het niet lukt om het huis alleen met stroom goed te verwarmen. Goede isolatie is voor een warmtepomp wel een must, het is dus belangrijk om dit eerst te regelen. Ook voor de aanschaf van een warmtepomp kun je in aanmerking komen voor subsidie. De overheid wil dat alle cv-ketels die vanaf 2026 moeten worden vernieuwd, worden vervangen door een elektrische warmtepomp. Op den duur moeten alle huizen in Nederland gasloos worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie