Jos Bouw: ,,Kennis van mechanica blijft natuurlijk de basis, maar tegenwoordig komt er veel meer elektrotechniek bij kijken, en monteurs moeten kunnen programmeren met software.”
Jos Bouw: ,,Kennis van mechanica blijft natuurlijk de basis, maar tegenwoordig komt er veel meer elektrotechniek bij kijken, en monteurs moeten kunnen programmeren met software.” Rinus van Denderen

Werk automonteur wordt veelzijdiger: ‘Klant wil steeds betrokkener zijn’

6 juni 2023 om 18:35 Overig

NIJKERK De auto van nu is een wereld aan elektronica. Om die geheimen te ontrafelen, moet een universeel autobedrijf met software van alle fabrikanten kunnen ‘praten’. Tegelijkertijd wil de klant ook steeds meer weten. Jos Bouw, eigenaar van de gelijknamige CarProf-vestiging in Nijkerk, legt uit waarom hij al ver van tevoren op deze ontwikkelingen heeft ingespeeld. ,,We willen de klant een totaalpakket blijven bieden, ook in de toekomst.”

Bouw is sinds 2006 zelfstandig garagehouder. Acht jaar geleden verhuisde hij zijn bedrijf naar de huidige locatie aan de Bruins Slotlaan. ,,Ook in die begintijd leverde ik kwaliteit, maar er is sindsdien heel veel veranderd qua autotechniek”, blikt hij terug. Dat heeft natuurlijk te maken met de opkomst van hybride- en volledig elektrische voertuigen, maar sowieso werken autofabrikanten steeds meer met eigen softwareprogramma’s. Voor een universele dealer is dat een extra uitdaging, want dat betekent dat de monteurs met zo’n vijftien verschillende systemen van fabrikanten moeten kunnen werken. Bouw: ,,De apparatuur en de systeemkennis moeten daarin mee-evalueren. Daar hebben we jaren geleden al in geïnvesteerd. Dat moet ook wel, want ook al kun je uitstekend banden verwisselen, een distributieriem vervangen of olie verversen: op een gegeven moment móét je mee, om de klant zo optimaal mogelijk van dienst te kunnen zijn.”

Elektrisch en hybride

Het CarProf-label  – met de nadruk op ‘Prof’ – draagt volgens hem ook bij aan die professionaliseringsslag. ,,Dat label zegt wat over de kennis en kunde van onze medewerkers, onze werkwijze en de uitstraling van ons pand. De klant kan rekenen op 24 maanden garantie op de door ons uitgevoerde werkzaamheden.”

CarProf-vestigingen hebben bovendien een eigen netwerk (NexDrive en TECH360)voor het onderhoud en de reparatie van elektrische en hybrideauto’s. Eigenaren van deze voertuigen kunnen dus óók bij de universele dealer terecht, om de fabrieksgarantie te behouden.

Automonteur als programmeur 

Het personeel van CarProf Jos Bouw krijgt vanuit de keten ondersteuning met opleiding en training. ,,Er wordt weleens gezegd: onze monteurs hebben geen vieze handen meer”, zegt de eigenaar met een lach. ,,Het is misschien wel een van de meest onderschatte beroepen. Het werk is steeds veelzijdiger geworden. Kennis van mechanica blijft natuurlijk de basis, maar tegenwoordig komt er veel meer elektrotechniek bij kijken, en monteurs moeten kunnen programmeren met software. Ik zeg dan: als je automonteur bent, kun je alles.”

Waar er vroeger één laptop in de garage gebruikt werd, staan er nu met gemak acht te draaien. Mobiele trolleys met accu’s zijn nodig om de software-updates te kunnen laden. Bouw heeft daarvoor speciaal geïnvesteerd in een glasvezelverbinding.

Open en transparant

Data over onderhoud en reparaties worden opgeslagen op een digitaal platform, en daar profiteert de klant ook van, aldus Bouw. De onderhoudsgeschiedenis blijft te raadplegen. ,,Fijn voor de nieuwe eigenaar van een auto, maar ook als je verhuist en naar een andere garage gaat.”

En bij onverwachte reparaties worden foto’s gedeeld met de klant. ,,We zijn daarin heel open en transparant. Voordat er een schroevendraaier in gaat, overleggen we altijd eerst. We merken dat klanten meer betrokken willen zijn, vooraf geïnformeerd willen worden over meerwerk en prijzen. Ik denk dat we daarin het verschil maken met onze service.”

Dit artikel wordt u aangeboden door CarProf Jos Bouw.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie