Afbeelding
bdu
Column

Oncomfortabel

Opinie

Wat doe jij als je aan het shoppen bent in de binnenstad van Nijkerk en ineens heel nodig moet plassen? Het is een penibele situatie die vaak voorkomt en toch is er lang niet altijd een makkelijke oplossing voorhanden.

Eind vorig jaar vroeg raadslid Janneke van Heugten (PRO21) al aandacht voor dit probleem. Zij stelde vragen aan het college van burgemeester en wethouders en riep winkels en horecagelegenheden op toiletten aan te melden bij de HogeNood-applicatie en met een sticker duidelijk te maken dat iedereen in hun zaak van een toilet gebruik kan maken: ,,Het is een taboe waar vaak lacherig over wordt gedaan, maar veel mensen hebben last van een gebrek aan vrij toegankelijke toiletten", stelde zij. En dan gaat het echt niet alleen om mensen met 'buik- en blaasproblemen'. We weten allemaal: als je moet, dan moet je.

Een jaar na haar oproep is de oogst van het aantal bij de smartphoneapplicatie 'Hoge Nood' aangemelde toiletten nog altijd mager. In en om het centrum van Nijkerk mag je (tijdens openingstijden) plassen op vijf plekken: bij de Hema, in het stadhuis, bij de bibliotheek, in de Intratuin of bij kringloop Goed Bezig. En de praktijk is nog weerbarstiger. Neem nou die toiletten bij de Hema. Die zijn een stuk minder toegankelijk dan voorheen, nu je eerst in het restaurant om de sleutel moet vragen. Maar goed, minder toegankelijk is beter dan helemaal niet toegankelijk. Want in de praktijk blijkt: als je bij winkels in het centrum vraagt of je mag, krijg je toch vaak 'nee' te horen, bleek uit een groepsgesprek dat wij er afgelopen weekeinde over voerden. En dan kun je demonstratief de zeven kledingstukken terughangen die je eigenlijk had willen afrekenen, om te kunnen hollen naar een toilet ergens anders. Feit blijft dat winkelpersoneel in veel gevallen niet zo'n zin heeft in gezeik. En dat is ergens wel begrijpelijk, want je moet een toilet ook vaker schoonmaken als je 'm publiek maakt. Maar toch is het gek, want je zou zeggen dat er - zeker in deze tijd - een belang is het winkelend publiek zo lang mogelijk comfortabel te laten verblijven in het centrum van je stad. En iedereen weet hoe oncomfortabel een volle blaas is. Als je bedenkt dat kopers hun pc, laptop of telefoon doorgaans wel in de buurt van een wc gebruiken, heeft de webwinkel op dit vlak dus eigenlijk een streepje voor. Dus beste winkeliers, als jullie willen dat wij loyaal zijn en lokaal kopen: waar mogen we dan - bij hoge nood - plassen?

Nelleke den Besten

advertentie