Afbeelding
Bibliotheek Nijkerk

Taalhuis wil beter worden en vraagt certificering aan

1 oktober 2020 om 09:58 Onderwijs

NIJKERK Het Taalhuis Nijkerk waarin Stichting Bibliotheken Gemeente Nijkerk participeert, is in de afgelopen dagen onderdeel geweest van een groot onderzoek door CBCT Certificering. Doel is om als één van de eerste bibliotheken in Nederland een certificering te krijgen voor het Taalhuis.

Bibliotheken worden al heel lang gecertificeerd, maar Taalhuizen zijn de nieuwe loten aan de stam van bibliotheken en welzijnsorganisaties. Roel Zuidhof, directeur van de Stichting Bibliotheken Gemeente Nijkerk: ,,Door het CBTC zijn er richtlijnen gemaakt waar een Taalhuis aan moet voldoen. Toen we hoorden dat ze op zoek waren naar Taalhuizen die gecertificeerd wilden worden hebben wij ons Taalhuis gelijk opgegeven.”

Er zijn veel gesprekken gevoerd met mensen die van belang zijn voor het Taalhuis, van taalvrijwilligers, coördinatoren tot aan de wethouder van Cultuur en Onderwijs. ,,De belangrijkste vraag hierin was: ‘hoe toekomstbestendig is het Taalhuis?’ We willen dat de laaggeletterdheid naar beneden gaat, maar hoe kom je verder als gezamenlijke organisaties. De gemeente speelt hierin ook een belangrijke rol. Zijn de financiën de komende jaren toereikend voor de ambities? Hier prikt een audit makkelijk doorheen.”

Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh werd ook ondervraagd door de auditcommissie: ,,De audit is van belang om inzicht te krijgen of het Taalhuis de laaggeletterde doelgroepen voldoende in beeld heeft en hoe de krachten in de samenleving gebundeld worden om laaggeletterdheid terug te dringen. Taal is de eerste stap om mee te doen. Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij. Lezen en schrijven maar ook kunnen rekenen is van belang. Maar hoe vind je laaggeletterden? Schaamte speelt een grote rol. Ons Taalhuis heeft hierin een belangrijke functie. Een goed vindbare plek waar steeds meer mensen langskomen en vragen stellen zonder op te vallen.”

De komende maanden worden nog andere Taalhuizen over het hele land onderzocht. Op een uitslag zal de bibliotheek nog even moeten wachten. ,,Uiteraard hopen we dat we er goed doorheen komen. Maar belangrijker nog is dat we via deze audit willen leren en een nog beter Taalhuis worden. Door de certificering komt er professionaliteit in de organisatie van het Taalhuis.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie