De jeugdgemeenteraad van 2023
De jeugdgemeenteraad van 2023 Harry Koelewijn

Leerlingen van groep 8 vormen Jeugdgemeenteraad van Nijkerk

26 februari 2024 om 16:50 Onderwijs

NIJKERK Op dinsdag 5 maart vormen acht scholen met hun groep 8 uit de gemeente Nijkerk de Jeugdgemeenteraad van 2024. Zij presenteren hun raadsvoorstellen met een uitgewerkt plan van aanpak op het thema ‘Lezen! Leuk!’. De plannen zijn getoetst op haalbaarheid waarna, na stemming in de Jeugdgemeenteraad, het winnende plan wordt uitgevoerd. Hiervoor is 5000 euro beschikbaar gesteld.

De gemeenteraad van Nijkerk vindt het belangrijk dat jongeren kennis maken met de (lokale) democratie. In de afgelopen weken hebben de schoolklassen, als voorbereiding op de Jeugdgemeenteraad, in de raadzaal van het stadhuis het spel Democracity gespeeld. Het doel van het spel is door samen te werken een fictieve stad te bouwen. 

SAMENWERKEN Leerlingen moesten tijdens het spelen van het spel onder andere overleggen over hun partijprogramma en welke voorzieningen ze aan hun stad konden en wilden toevoegen. Bij elke les was een raads-, commissielid of een wethouder aanwezig om vragen te beantwoorden en te vertellen hoe het werkt binnen de gemeente. Door het spelen van het spel deden de kinderen de nodige kennis op en ervaarden zij wat er komt kijken bij het maken van hun keuzes. 

De Jeugdgemeenteraad is bedoeld om kinderen op een enthousiaste en laagdrempelige manier kennis te laten maken met de politiek. De acht plannen worden tijdens de Jeugdgemeenteraad op dinsdag 5 maart van 19.00 tot 21.00 uur gepresenteerd, verduidelijkt en bepleit, waarna er over gestemd wordt. Burgemeester Gerard Renkema is voorzitter van de Jeugdgemeenteraad en enkele raadsleden zullen de groepen kinderen tijdens die avond adviseren en bijstaan om hun plannen zo optimaal mogelijk te kunnen presenteren en verdedigen.

De vergadering is live te volgen via www.nijkerk.eu/gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie