Afbeelding
Zonnepanelen

Nijkerk wil jaarlijks 1,5 procent op energie besparen, maar er is werk aan de winkel

26 juli 2021 om 14:00 Natuur en milieu

NIJKERK De gemeente Nijkerk wil per jaar 1,5 procent energie gaan besparen. Daarmee wordt de lijn gevolgd die is opgenomen in de Routekaart van de gemeente en de regionale energiestrategie.

Om hier grip op te krijgen, moet de gemeente meerdere zaken inventariseren. Goed bekend is al wat het gasverbruik is van woningen en andere kleine gebouwen. Ook het elektriciteitsgebruik hiervan is bekend. Binnenkort verwacht de gemeente ook de cijfers te hebben van het gas- en elektriciteitsverbruik van de industrie en andere grote gebruikers. Eigen cijfers over het energieverbruik van het verkeer heeft de gemeente niet, maar deze worden geput uit de klimaatmonitor.

BESPARING In de Routekaart is opgenomen dat Nijkerk uiteindelijk in 2050 ruim 50 procent aan energie moet hebben bespaard ten opzichte van 2017. De verwachting is dat in 2023 daarvan 5 procent is gehaald. In 2030 moet al 20 procent zijn bespaard, in 2035 loopt dat op tot 35 procent. De 50 procent verwacht het college van burgemeester en wethouders al in 2040 te behalen. De jaren daarna wordt het echter moeilijker om nog verder te besparen, de verwachting is dat de totale besparing in 2050 uitkomt op 54 procent.

De verwachting is dat er in 2023 voldoende zonnepanelen op panden liggen. Maar wat betreft de realisering van zonnevelden is het onduidelijk of in dat jaar de gewenste doelstellingen al worden gehaald. De komst van windenergie is op dit moment nog een grijs gebied, waarover geen voorspelling wordt gedaan wanneer dit kan zijn gerealiseerd. Er bestaan ook vraagtekens over het behalen van de doelstellingen op energiebesparing in het algemeen en in het bijzonder als het gaat om de besparing van energie in het vervoer. Woningen zijn in 2023 wel gereed voor de omschakeling van gas naar elektra.

VERBRUIK TOEGENOMEN Uit onderzoek blijkt dat het energieverbruik in Nijkerk tussen 2017 en 2019 met 2,5 procent is toegenomen. Dat maakt het halen van alle doelstellingen moeilijker. Ook wordt een lichte stijging gezien in het totale energieverbruik in woningen en andere gebouwen. Wel wordt gesignaleerd dat het aandeel elektriciteit iets groter wordt en het aandeel gas licht daalt. De verklaring hiervoor is dat er steeds meer woningen in de gemeente Nijkerk zonder gas.

ISOLEREN De gemeente wil op korte termijn inzetten op het isoleren. De meeste woningen kunnen hierdoor energie besparen. Er wordt een isolatiehandleiding opgesteld en onderzocht wordt of een subsidieloket voor inwoners kan worden opgezet om hen te helpen subsidies aan te vragen. Daarnaast worden de activiteiten van het Energieloket uitgebreid. Onder meer door het aantal energieambassadeurs te vergroten, naast de informatieavonden over energiebesparende maatregelen die worden voortgezet.

In oktober start een regeling voor energiebesparende maatregelen. Hiervan kunnen zowel huurders als woningeigenaren gebruikmaken. Het college zegt dat er veel werk aan de winkel is, ook omdat er steeds meer woningen bijkomen, waardoor het energieverbruik tot nu toe een stijging laat te zien.

Door Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie