Afbeelding
Sixties Generation

Sixties Generation treedt op in De Slag

11 augustus 2023 om 14:40 Muziek

HOEVELAKEN Als vervolg op het ‘Summer of Love’ festival dat in 2017 gehouden werd bij sportcafé De Slag, verzorgt de roemruchte Amersfoortse band ‘Sixties Generation’ op zondag 20 augustus vanaf 13.30 uur weer een swingend optreden dat gratis toegankelijk is. De vorige keer trok het evenement meer dan 150 bezoekers waarvan er maar weinig op hun plaats konden blijven zitten. Ouders kunnen hun kinderen meenemen, want er is ook een springkussen voor de kids. 

door Gerrit Steen 

Alle leden van de band speelden in de jaren zestig in diverse bands en dat is voor de geoefende luisteraar goed te horen. Lijf en leden mogen dan wat strammer aanvoelen, de mannen van Sixties Generation gaan onvermoeibaar door met waar ze het meeste plezier in hebben: hun publiek de lekkerste hits uit de jaren ’60 voorschotelen. De band bestaat al zeventien jaar en speelt onder het motto ‘De muziek houdt ons jong.’

AAN DE ZUURSTOF 

Het ontbreekt de heren niet aan zelfspot. Zo vertelt gitarist en zanger Steef Meeuwisse (‘ik was drummer maar ben vreemdgegaan’), 81 jaar inmiddels, over die keren dat hij de dansbewegingen van Chuck Berry probeerde na te bootsen op het podium. ,,Voorheen ging dat nog wel, tegenwoordig moet ik na twee pasjes al aan de zuurstof.” Het gezeul met apparatuur voor een optreden, ook zoiets. Bassist Jacques Smulders kijkt wel uit. Dan maar twee keer lopen. Gezondheidskwaaltjes, die met ouder worden te maken hebben: ze zijn er wel, maar niet onoverkomelijk.

Het begon allemaal met een toevallige ontmoeting in een tuincentrum. Smulders kwam er een oude bekende tegen, Bert Labrie. De twee hadden in de jaren zestig samengespeeld in de bekende Amersfoortse gitaarformatie The Elements. De muzikale vonk sloeg weer over. ,,We misten de muziek. Mijn muzikale carrière is altijd een beetje op en neer gegaan. Je hebt ook te maken met huisje-boompje-beestjeperiodes.” De ontmoeting mondde uit in de oprichting van de Sixties Generation; een groep zestigers met een voorliefde voor de muziek uit de periode waarin ze opgroeiden. The Shadows, The Beatles, Cliff Richard, Elvis Presley, Chuck Berry, Status Quo, Boney M., jScott McKenzie, Peter Koelewijn en nog heel veel meer.

OUDE HELDEN 

Ze zijn hun oude helden gaan coveren en doen dat tot op de dag van vandaag. In zalen, in theaters en op evenementen. Neem het Vijverconcert in Emiclaer, waar Sixties Generation jaarlijks optreedt, of de Spakenburgse Dagen waar ze ook te zien waren en Dorpsdag Hoevelaken 2018. Hun bekendheid in de regio, zeker onder generatiegenoten, is flink gegroeid. Hans Root: ,,Door de spontaniteit, de muzikaliteit en de vreugde die deze mannen uitstralen. Het spat er vanaf. Het zijn natuurlijk stuk voor stuk muzikanten met een berg aan ervaring. Het verbaast me ook elke keer weer hoe ze in weten te haken op wat het publiek wil. Dat is echt de grote kracht van deze band.”

Smulders knikt. ,,Het gaat om het genoegen. Muziek moet een feest zijn. Niet alleen voor ons, maar zeker ook voor het publiek. We hebben een hoog meezinggehalte. Het kan zomaar gebeuren dat we ineens Kom van dat dak af van Peter Koelewijn spelen. Al zijn er ook wel grenzen. (lachend) Hepie en Hepie spelen we niet hoor. Maar De Woonboot soms weer wel, omdat ook ‘jongeren’ het daar goed op doen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie