Afbeelding
Wim Daniëls

Wim Daniëls treedt op in De Stuw

23 oktober 2021 om 09:30 Activiteiten

HOEVELAKEN Schrijver, taalkundige en cabaretier Wim Daniëls komt op vrijdag 5 november om 19.30 uur naar De Stuw in Hoevelaken, om daar op uitnodiging van de Stichting Historisch Hoeflake een presentatie te verzorgen over het leven in een dorp. Hij vertelt daarover naar aanleiding van zijn boek Het Dorp, dat hij schreef aan de hand van eigen ervaringen. Wie eenmaal een optreden van Wim Daniëls heeft meegemaakt via radio, televisie of in een theaterzaal zal dat niet snel vergeten. Met een stortvloed aan woorden neemt hij zijn toehoorders mee in zijn herinneringen. Herinneringen, die velen van ons bekend voorkomen.

Door Gerrit Steen

Friso Wiegersma beschreef het al in zijn fameuze lied ‘Het dorp’, vertolkt door Wim Sonneveld: het dorp van vroeger is niet meer. Wim Daniëls ging op zoek naar dat vroegere dorp, het dorp van vo´o´r 1970. Hij schrijft over typische dorpsfiguren als de smid, de boer, de kleine kruidenier, maar ook over de zandweg tussen de korenvelden door, het dorpscafe´, de dorpsdrama’s, de dorpspolitiek en andere typische dorpse fenomenen en aangelegenheden. Hij concludeert uiteindelijk dat het dorp niet dood is, maar dat het noodgedwongen is veranderd. 

Het resultaat is een biografie van een verdwenen fenomeen: een feest der herkenning voor iedere (ex-)dorpsbewoner. Vol herkenbare en hilarische verhalen. Wim Daniëls kan een en ander niet alleen als geen ander beschrijven, zoals in zijn boek Het Dorp, maar er ook zeer smakelijk over vertellen.

LERAAR Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij onder andere als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit. Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij geeft lezingen en voordrachten en staat in het theater met cabaretvoorstellingen en theatercolleges. Samen met Kasper Boon maakte hij in 1999 het bordspel Het grote taalspel. In 2018 en 2019 schreef hij de tekst van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. In mei 2020 verscheen van zijn hand de eerste Nederlandse coronaroman: Quarantaine. In december 2020 speelde Wim Daniëls mee in de online rechtbankserie ‘De Kerstmoord’.

OMROEP MAX Begin 2021 presenteerde Wim Daniëls samen met Huub Stapel een zesdelige tv-serie (van Omroep Max) over dorpen in Nederland onder de titel ‘Het dorp’, dat deels gebaseerd was op het boek. Hetzelfde geldt voor zijn lezing op 5 november in De Stuw. Afgelopen zomer presenteerde Wim Daniëls - ook voor omroep Max - een televisieprogramma onder de titel ‘Nederland op film’. 

DE STUW De Stuw (Brink 10) opent haar deuren op 5 november 2021 om 19.00 uur voor belangstellende bezoekers van de najaarsbijeenkomst van de Stichting Historisch Hoeflake. Om 19.30 uur wordt gestart met het programma. Bij binnenkomst wordt uw QR-code gescand via uw Corona Check-app of via door u meegebrachte papieren.

advertentie
advertentie