Beiaardier Hans van Heemst.
Beiaardier Hans van Heemst. Eigen foto

Hans van Heemst geeft zesde Zomeravondconcert

Muziek

NIJKERK De Nijkerkse Klokkenspelvereniging heeft hem uitgenodigd voor deze bespeling. Enkele jaren geleden besteeg hij als student de trappen in de Witte Toren voor zijn Meideun. Intussen heeft hij zijn studie in Amersfoort afgerond en dan is het in Nijkerk gewoonte dat hij ook een concert komt geven in de zomerserie. Dit gaat gebeuren op dinsdag 23 augustus van 20.00 tot 21.00 uur. 

Zijn programma wordt omsloten door twee werken van J.S. Bach. Die schreef geen muziek voor de beiaard maar Hans speelt een Prelude voor luit als begin en sluit af met een fuga voor viool, beide geschikt gemaakt voor de klokken van de beiaard.

Componist Benda schreef  een melodieus en levendig concert voor de hobo, dat het op beiaard vast goed doet. De liefde voor Latijn-Amerikaanse muziek komt tot uitdrukking in frisse klanken van Astor Piazzolla en Villoldo, onder meer een dans. Pianomuziek klinkt ook goed op het klokkenspel. Dat gaan we horen in een sonate van de hand van Daniel Turk, een Duitse componist. Verder maakt Hans nog een Vlaams gebaar door van Staf Nees en Jef Rottiers een paar werken te spelen.

Iedereen is van harte welkom op de luisterplaats voor de H. Catharinakerk, Holkerstraat 36 of op een andere plaats rond de toren om te luisteren. Op de luisterplaats kan men niet alleen de fraaie klanken horen, maar ook de beiaardier op een videoscherm aan het werk te zien in de toren. Stoelen en programma’s zijn hier beschikbaar. Mocht het koud zijn of nat, hiertegen is bescherming. Alles gratis. Wel staat de houten spaarklok klaar voor een vrijwillige gift.

advertentie
advertentie