Afbeelding
Nijkerkse Klokkenspelvereniging

Carl Van Eyndhoven speelt derde zomeravondconcert op de beiaard

Muziek

NIJKERK Voor het derde zomerconcert op 12 juli komt Carl Van Eyndhoven vanuit België naar Nijkerk om de VandenGheyn beiaard in de witte toren te bespelen. Zijn programma bestaat uit muziek van Belgische, Duitse, Hongaarse en Nederlandse komaf. Waarbij de naam van Toots Thielemans zeker opvalt.

,,Noten van Bach spreken altijd tot de verbeelding, omdat het altijd goede noten zijn, zoals dat in muziekkringen wel wordt genoemd. De Franse suite is oorspronkelijk geschreven voor clavecimbel, maar doet het heel goed op het carillon. Daan Manneke vroeg zich af : ,,Wat zalmen op den Avond doen?” Het is een muzikaal eerbetoon aan Jacob van Eyck, die veel fluitmuziek componeerde. Marinus de Jong schreef een suite over Vlaamse melodieën, die welluidende, verstrooiende klanken over Nijkerk uitstrooit. Van de grote componist Van Beethoven horen we een variatiereeks over een lied uit een opera. Ook dit werk onderging een omzetting naar de beiaard”, aldus de Nijkerkse Klokkenspelverenging. 

,,Dansmuziek is vaak vertegenwoordigd in carillonbespelingen, zo ook nu. Bartok, een bekend componist, zette dansvormen uit Roemenië op muziek. Je mag gerust zeggen dat ze ‘licht-voetig’ zijn. De beiaardier trakteert de luisteraars tenslotte op een improvisatie met bekende melodieën van Toots Thielemans als basis.” 

LUISTERPLAATS Al een behoorlijk aantal luisteraars weet de luisterplaats aan de Holkerstraat, voor de H. Catharinakerk, te vinden. Iedereen is welkom. Stoelen en programma’s zijn hier beschikbaar. Toegang is gratis, maar er kan wel een gift worden gedaan. Een lidmaatschap kost 7,50 euro per jaar. Na afloop van het concert wordt de concertgever bedankt en is er gelegenheid om na te praten, onder het genot van een drankje. 

Afbeelding
advertentie
advertentie