Belgische jazzliefhebber verzorgt tweede beiaardconcert

29 juni 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Na het daverende openingsconcert in De Bogen keren we terug naar de beroemde beiaard in de pas geschilderde Nijkerkse toren, die er nu weer tiptop uitziet. De Belgische beiaardier Carl Van Eyndhoven verzorgt het tweede concert van de zomerconcertserie.

Van Eyndhoven is stadsbeiaardier van Tilburg en van Mol (België). Zoals de meeste Belgische beiaardiers is hij geen full time beiaardier, maar hij werkt wel in een muzikale omgeving: als diensthoofd onderzoek aan het Lemmens(muziek)instituut in Leuven. Hij doet sinds enkele jaren doctoraatsonderzoek naar de uitvoeringspraktijk van zeventiende-eeuwse beiaardmuziek in de Zuidelijke Nederlanden. Dat is ook goed te horen in zijn programma, dat veel van die muziek bevat.

Het zal interessant zijn om zijn visie te horen op hoe de beiaardmuziek in de zeventiende eeuw werd uitgevoerd!

Maar hij is ook een liefhebber van jazz (en trouwens ook van Bartók) en dat laat hij zeker merken in het openings- en het slotnummer van het concert. Het concert begint met ,,Django Bells!'' een improvisatie over het Hot Club de France-repertoire. De Hot Club de France was een jazzgroep die was opgericht door gitarist Django Reinhardt en violist Stephane Grappelli. Hun muziekstijl wordt ook wel gipsy jazz genoemd.

Carl Van Eyndhoven besluit zijn programma met ,,Swinging bells!'', waarin hij improviseert over bekende jazz standards.

Het volledige programma en veel andere wetenswaardigheden zijn te vinden op onze website: www.nijkv.nl.

Het concert vindt plaats op donderdagavond 5 juli en duurt van 20.00-±21.00 uur.

Wie rustig wil luisteren naar dit concert (een beetje meeswingen mag natuurlijk altijd) kan terecht op de luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging, bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 9 in Nijkerk.

Prgramma's en zitplaatsen zijn aanwezig en onder het tijdelijke tentdak zit je altijd droog. Toegang gratis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie