Afbeelding
Matthias van Bloemendaal

Laurens de Man speelt toccata’s op orgel Grote Kerk Nijkerk

28 juni 2022 om 08:00 Muziek

NIJKERK Organist Laurens de Man verzorgt op dinsdag 5 juli het tweede concert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Op het Van Deventer-orgel uit 1756 speelt hij een programma met louter toccata’s. 

,,Dit programma bestaat geheel uit toccata’s, waarbij direct opvalt hoe flexibel deze vorm door de eeuwen heen is gebleken. Terwijl het Italiaanse ‘toccare’ letterlijk ‘aanraken’ betekent, bleek deze titel een vlag die allerlei lading kan dekken”, aldus de organist in een toelichting. De gemene deler van de toccata’s die hij speelt is dat een flinke dosis virtuositeit gevraagd wordt. Het leeuwendeel van de toccata’s op het programma komt uit de tijd van de (vroege) barok. Zo klinken er werken van J.S. Bach, G. Frescobaldi, H. Scheidemann, maar ook twee 20e-eeuwse werken van J. Rutter en A. Heiller. 

Het concert begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Aan de uitgang is er een collecte. Na afloop kunnen de luisteraars napraten en een kopje koffie of thee drinken in ‘t Gasthuus naast de kerk. Alle details over het programma zijn te vinden op www.orgelnijkerk.nl.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie