Afbeelding
Maranke Pater

Zomerbaantjes: drankjes serveren met Twirre

31 juli 2020 om 14:00 Mensen

NIJKERK In de zomervakantie storten jongeren zich vaak massaal op een zomerbaantje, om een extra zakcentje te verdienen. Maar door de coronacrisis is het een stuk lastiger geworden voor jongeren om nu een bijbaan te vinden. Het aanbod is schaars, maar een aantal Nijkerkse jongeren is het toch gelukt. In de serie Zomerbaantjes komen diverse harde werkers aan het woord. Deze week is dat de 17-jarige Twirre Koelewijn. Zij bedient het terras van Clubhuis de Zuidwal.

Ondernemers Dennis en Corin van den Hoogen, de uitbaters van het clubhuis, waren geen vreemden voor de Nijkerkse Twirre. Ze kende het ondernemersechtpaar al via de horeca op de schaatsbaan in Nijkerk. Twirre: ,,Corin en Dennis doen hier de horeca voor en ik mocht afgelopen winter meehelpen achter de bar. Toen ik hoorde dat ze hier gingen beginnen, heb ik direct gevraagd of ik ook bij De Zuidwal mocht komen werken.”

Op 6 juni was haar allereerste dag op het terras. ,,Toen gingen alle horecagelegenheden weer een beetje open. Ik heb al wel wat horeca-ervaring, want ik heb bij Café Ei8th in de keuken gewerkt. Daar mocht ik de toetjes maken en de vuile vaat afwassen.” Het bedienen bij De Zuidwal was desondanks wel even wennen: ,,Voor alles is een eerste keer. Ik heb wel een paar keer gedacht: ‘hoe ga ik dit doen’, maar als je eenmaal lekker bezig bent, rol je er ook zo in en krijg je het snel onder de knie."

TERRAS De Nijkerkse werkt in wisselende diensten. ,,Als ik in de ochtend al kom werken, starten we het clubhuis op vanaf 10.00 uur. Ik ben dan aan het stofzuigen en ik maak de bar netjes. Ook vullen we samen alles bij aan drinken. Hierna nemen we met het team een kopje koffie of thee en dan gaan de deuren om 11.00 uur open.” Meestal komen de eerste gasten dan al binnen. ,,Als het lekker weer is, maken we het terras op en vanaf het moment dat we open zijn help ik in de bediening of ik sta achter de bar om drankjes te maken.” Met een handige app op haar telefoon kan ze doorgeven aan de bar wat de gasten willen drinken. ,,In dit werk ben je de hele tijd bezig.”

Over het algemeen houden mensen zich aan de regels.

AFSTAND Door het coronavirus moesten er wel wat aanpassingen gedaan worden aan de manier van bedienen. ,,Toen we net open waren, hadden we speciale formulieren die gasten moesten invullen", legt Twirre uit. ,,We hebben daar nooit vervelende opmerkingen van gasten over gekregen, iedereen deed dit gewoon. Op het formulier konden ze aangeven of ze gezond waren of klachten hadden, zoals neusverkoudheid. Soms moet ik ook wel tegen mensen zeggen dat ze iets verder uit elkaar moeten gaan zitten, maar over het algemeen houden mensen zich aan de regels.”

Ze krijgt veel begeleiding van haar collega’s. ,,Als je iets niet snapt, kun je aan iedereen vragen hoe iets werkt. Dat is heel leuk. We hebben nu een groot team dat in het Clubhuis werkt. Er zijn nog vriendinnen van mij die via via hier terecht zijn gekomen. Er werken hier oudere medewerkers en jongeren en ieder doet zijn eigen ding. We zijn een groot en hecht team en dat is heel gezellig.”

Ik zet het geld apart voor de vakantie en ik spaar voor mijn rijbewijs.

RIJBEWIJS Twirre is haar loon aan het sparen voor een specifiek doel. ,,Ik zet het geld wel apart voor de vakantie en ik spaar voor mijn rijbewijs”, vertelt ze. Het werk zelf vindt ze niet zwaar: ,,Ik vind dat de mensen die we bedienen gezellig zijn. Het is soms rustig, maar dan gaan we andere dingen doen. Het is het fijnste als het druk is, zodat je lekker bezig bent. Het is belangrijk dat de gast blij is met de service die we bieden en dat je hun waardering krijgt.”

Zelf was ze nog niet eerder bij het Clubhuis geweest. ,,Het is echt een hele mooie plek buiten Nijkerk. Veel van onze gasten zijn lid van De Zuidwal en ze hebben dus bijna allemaal hier een boot liggen. Er komen nu ook veel mensen die op de Randmeren hebben gevaren. Zij leggen even aan voor een drankje en varen weer verder. Het voelt heel anders dan een horecabaantje in de stad. Hier hebben we iedere dag een mooi uitzicht.”

Twirre woont zelf in Nijkerk en moet er wel een eindje voor fietsen. ,,Ik heb wel vaak het geluk dat mijn ouders mij even brengen, of dat collega’s mij een lift willen geven.”

Door Maranke Pater

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie