Na circa elf jaar vertrekt Lars Oostland als jongerenwerker uit de gemeente Nijkerk.
Na circa elf jaar vertrekt Lars Oostland als jongerenwerker uit de gemeente Nijkerk. Kees van den Heuvel

Jongerenwerker Lars Oostland vertrekt met goed gevoel uit Nijkerk

8 maart 2021 om 16:31 Maatschappelijk

NIJKERK Hij wilde kinderen op een positieve, oplossingsgerichte en praktische manier hun eigen talent laten ontdekken, maar daar komt nu een einde aan. Na circa elf jaar vertrekt Lars Oostland als jongerenwerker uit de gemeente Nijkerk. De 35-jarige Nijkerker verzet zijn bakens richting de gemeente Zeewolde, waar hij nagenoeg hetzelfde werk gaat verrichten.

Lars Oostland is vanaf ongeveer het begin van jongerencentrum Chill Out op de Watergoorweg in Nijkerk betrokken bij het jeugd- en jongerenwerk. Als het ware heeft hij met zijn collega’s vanuit het niets het jongerenwerk opgebouwd en draagt het nu in vertrouwde handen over. Een opvolger is nog niet gevonden, maar Oostland heeft in ieder geval een goede fundering gelegd. ,,Ik ben hier in Nijkerk in 2009 komen werken. Ik heb een goede tijd gehad en ik heb een goede ontwikkeling doorgemaakt. Ik ben dankbaar voor de kansen die geboden zijn. Maar net als iedereen had ik wel ambities. Er kwam een kans in Zeewolde waar ze nog geen jongerenwerker hadden en waar ik mee mag werken aan het opstellen van een jongerenbeleid. Dat wordt een mooie uitdaging.’

JONGERENWERK Het jongerencentrum Chill Out in Nijkerk kwam er in 2007 niet zonder slag of stoot. Er was veel weerstand tegen de vestiging op de Watergoorweg, maar inmiddels is het functioneren van een jongerencentrum een vertrouwd gegeven binnen de samenleving. ,,Dat vertrouwen is gegroeid. Het jeugd- en jongerenwerk in de gemeente Nijkerk heeft zich inmiddels bewezen. Als ik kijk hoe de functie nu is en wat we hebben bereikt, dan is dat mooi. Ook hier heeft het jongerenwerk een evolutie meegemaakt. Vroeger was dat meer gericht op activiteiten en nu ga je ook een stukje zorg erbij pakken. Je bent steeds vaker in overleg met verschillende ketenpartners, zoals op de scholen voor het voortgezet onderwijs en steekt meer energie in het coachen van jongeren. Het jongerenwerk staat in de gemeente Nijkerk als een huis”, aldus Oostland.

Het jongerenwerk staat in de gemeente Nijkerk als een huis

Toch bestaat er nog wel een groot verschil tussen de jongerencentra in Hoevelaken en Nijkerk. Er komt een ander slag mensen. Dat heeft volgens de rijk getatoeëerde jongerenwerker toch ook te maken met het cultuurverschil. ,,Qua inwoners en qua leven is het heel verschillend. Hoevelaken is meer gericht op Amersfoort en stadsachtig en Nijkerk is meer boers en op zichzelf. Er komt in beide kernen een andere doelgroep binnen. Ik denk dat we hier in Nijkerk een wat bredere doelgroep bedienen.”

OP STRAAT Oostland heeft eigenlijk al zijn dromen kunnen waarmaken als jongerenwerker in Nijkerk. Hij vindt het wel jammer dat het podium in het jongerencentrum niet vaker is gebruikt voor beginnende bandjes. ,,We hebben er wel op aangestuurd dat jongeren muziek konden maken op het podium, maar kennelijk leeft het wat minder in Nijkerk, denk ik. Je ziet in Nijkerk ook weinig jongeren die alternatief zijn. Je weet wel, met groene haren of paars.” Jongeren komen niet allemaal richting het jongerencentrum als ze verlegen zitten om ondersteuning. Er is ook veel ambulant werk verricht op straat. Oostland heeft dat vooral sinds vorig jaar geïntensiveerd. Zo ging hij de straat op en zocht hij de jongeren op en kwam zo op een laagdrempelige manier in contact. Ook achterhaalde hij groepen die voor eventuele overlast zorgden of andere problemen. ,,Omdat je al met jongeren in contact bent geweest, is het makkelijk schakelen als er eventuele problemen opspelen in de vorm van bijvoorbeeld overlast of agressie. Ook hier wordt er nauw samengewerkt met verschillende netwerkpartners.” 

Er is vooralsnog geen opvolger voor Oostland gevonden, maar de verwachting is dat er snel iemand gevonden wordt. Oostland zal zijn opvolger tot 30 april inwerken en gaat dan aan de slag in Zeewolde. 

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie