Afbeelding
Harry Koelewijn

Betere maatschappelijke opvang

9 augustus 2019 om 09:46 Maatschappelijk

NIJKERK Nijkerk gaat het convenant landelijke toegankelijkheid maatschappelijke opvang ondertekenen.

Wijnand Kooijmans

In 2015 is in de Wet maatschappelijke opvang al vastgelegd dat de maatschappelijke opvang landelijk toegankelijk moet zijn. Dat houdt concreet in dat iedere Nederlander recht heeft op opvang in de gemeente waar hij of zij zich meldt. Het gaat dan om mensen die de thuissituatie hebben verlaten en niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving.

ZORGMIJDERS Het streven is om te voorkomen dat zorgmijders buiten beeld blijven omdat bijvoorbeeld steeds in een andere gemeente opvang wordt aangevraagd. Maar ook moet het convenant er voor zorgen dat regio's de verantwoordelijkheid nemen opvang te bieden. Voor Nijkerk is Amersfoort centrumgemeente.

De praktijk wijst echter uit dat de landelijke toegankelijkheid tot de maatschappelijke opvang moet worden verbeterd. Hiervoor zijn nieuwe regels opgesteld. Met de ondertekening van het convenant houdt de gemeente Nijkerk zich aan de opdracht om te voorkomen dat mensen een beroep moeten doen op maatschappelijke opvang.

UITSTROOM Amersfoort is verantwoordelijk voor de melding, het onderzoek en de afstemming met de regiogemeenten. Deze gemeente wil op korte termijn afspraken met onder meer Nijkerk over de uitstroom uit de maatschappelijke opvang. In de nieuwe huisvestingsverordening van de gemeente Nijkerk is opgenomen dat een betreffende persoon urgentie kan krijgen. Overigens speelt op dit moment het probleem nog nauwelijks in Nijkerk, in de opvang in Amersfoort is maar één persoon uit de gemeente Nijkerk.

Het uitgangspunt is dat mensen die zich aanmelden niet per definitie het hele traject in Amersfoort doorlopen. Het wordt van belang gevonden dat zo snel mogelijk met de cliënt wordt onderzocht in welke gemeente een individueel traject het meeste kans van slagen heeft. In theorie kan dit de gemeente Nijkerk zijn. De nieuwe werkwijze wordt al toegepast en bij dag- en nachtopvang in Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie